България и Кипър оглавиха класацията на най-опасните страни за туристи на руската застрахователна компания Алфастрахование. Класацията е изготвена на базата на застрахователните случаи, с които най-често са се обръщали руските туристи в различните страни.

Най-честата причина за търсене на медицинска помощ при пътуване в чужбина са заболявания на дихателните пътища (ангина, ринит, синузит и др.). Средната стойност на тези случаи е 30%. На второ място е възпаление на стомашно-чревния тракт (остър гастроентерит) със среден процент – 8.6%, на трето място със 7.3% е възпаление на ухо (остър отит на средното ухо), на четвърто - натъртвания, навяхвания, разтягания със среден процент от 6.6%.

На първо място в списъка на страните, които най-често се срещат най-популярните причини за застрахователни жалби, е България, следвана от Кипър, а трета е Австрия. В топ 7 са още Гърция, Италия, Германия и Испания.

Най-честите оплаквания на туристите в България са дихателните заболявания. Делът на това застрахователно събитие в страната ни е 47% , което е над средната норма и значително повече от втория в класацията Испания с 13.3%.

Страната ни също е на първо място по натравяния и възпаления на стомашно-чревния тракт, като те превишават 2.4 пъти средния процент.

С най-голяма опасност от травми са туристите в Италия и Австрия, а най-голям процент възпаления на ухото са регистрирани в Кипър.