Между 100 и 120 евро на ден в курортите у нас харчи турист от Западна Европа. Неговите доходи са над средните за страната му. Той е образован и търси в България възможности за еко, културен, винен или религиозен туризъм.

а разлика от този типичен европейски турист, младежите, които посещават Слънчев бряг, очакват нонстоп парти купон и са готови да похарчат между 50 и 100 евро на ден. Това съобщи председателят на Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенти Байко Байков по време на втората среща на туроператори в Пловдив.

На форума присъстваха над 70 фирми от 17 страни, като преобладаваха гости от Индия и Непал, съобщи вестник "Монитор".

„Хората, които търсят екотуризъм, са със значителен интелект, с желание за семейна почивка и с доходи над средните. Това е типичният европейски турист от средната класа на Европа. Той има желание да намери нова културна атракция и тези хора все по-често избират България и като цяло Балканите”, каза Байков.

Най-надценените туристически забележителности

В кризата страната ни е предпочитана дестинация, защото се намира едва на 2 часа път от страните от Западна Европа и Русия. Именно затова през тази година се очаква силен туристически сезон.

„За ваканционния туризъм – типичната лятна ваканция, прогнозираме между 5 и 10% увеличение на туристите от Русия и Украйна. За културния туризъм ще има по-сериозен ръст”, каза още Байков.

През миналата година 400 000 туристи са посетили Пловдив, а през тази година се очаква да са с 20 000 души повече, заяви председателят на съвета по туризъм Любозар Фратев.

Той уточни, че в Пловдивско се работи активно по развитие на религиозния туризъм по маршрута Асеновград и Бачковския манастир. Културно-историческият туризъм е в рамките на дестинацията Пловдив - Казанлък - Долината на тракийските царе, а виненият – в посока Старосел и Хисаря.