Berkshire Hathaway Inc, контролирана от милиардера инвеститор Уорън Бъфет, ще получи 224 млн. долара от щата Флорида срещу уверение, че ще предостави капитал на щата в случай, че той бъде ударен от силен ураган тази година, информира Bloomberg.

От Berkshire са се съгласили да закупят щатски облигации, които не се облагат с данък, на стойност 4 млрд. долара в случай, че програмата на щата за действия при природни бедствия има нужда да набере средства след силен ураган.

Сделката може да разсее част от опасенията относно способността на щата Флорида да набира средства след ураган. Щатът продава застраховки на собственици на жилища и частни компании под пазарните цени и планира да финансира недостига на средства чрез пазара на облигации.

От рейтинговата агенция Fitch заявиха, че застрахователният пазар за жилища в щата може да се срине, ако сериозен ураган премине през Флорида. Около 25% от крайбрежната недвижима собственост в САЩ, която е изложена на опасност от урагани, се намира във Флорида.

Berkshire ще трябва да закупи облигациите, ако щатският фонд понесе загуби в размер на 25 млрд. долара тази година. От щата прогнозират, че една единствена буря може да предизвика толкова големи щети веднъж на 32 години. Най-скъпото природно бедствие в САЩ – ураганът Катрина през 2005 г., струваше на застрахователната индустрия 41.1 млрд. долара.

Базираната в Омаха, Небраска Berkshire ще получи 6.5% годишна лихва за 30-годишния период до падежа на облигациите.

Бъфет е заявил, че компанията е готова да загуби до 6 млрд. долара от една единствена природна катастрофа, ако й бъде платено за риска. Застраховането обикновено генерира половината от печалбите на Berkshire.

Акциите на компанията са се обезценили с около 15% през първите шест месеца на годината, което е и най-лошото й първо полугодие от 1990 г. насам. След като компанията отчете рекордната печалба от 13.2 млрд. долара за 2007 г., седемдесет и седемгодишният Бъфет заяви пред акционерите през февруари, че маржовете на печалба от застраховане ще паднат.