Френската застрахователна група Groupama е започнала изключителни преговори с румънските банки BCR, BRD-SocGen, CEC и Banca Transilvania за закупуването на застрахователя Asiban, според изявление на инвестиционната банка Rothschild, която консултира банките в продажбата, предава Ziarul Financiar.

Groupama спечели процедурата за придобиване на Asiba в конкуренцията на кандидати като френската AXA, холандските Eureko и Aegon и италианската Generali. Офертата на Groupama възлиза на 350 млн. евро, според пазарни източници. Най-ниската оферта за румънския застраховател е била в размер на 310 млн. евро, според същите източници.

Groupama и банките, всяка от които притежава по 25% в Asiban, вече са постигнали съгласие относно основните условия по сделката.

Френската група ще притежава три застрахователни компании в Румъния след сключването на сделката. Groupama финализира придобиването на BT Asigurari за 100 млн. евро през декември 2007 г. Компанията е измежду десетте най-големи на местния пазар.

В началото на тази година французите обявиха придобиването на застрахователното подразделение на унгарската OTP, която контролира малкия застраховател OTP Garancia Asigurari.

Основаната през 1996 г. Asiban е третата най-голяма застрахователна компания в Румъния с 8.6% пазарен дял.

Придобиването на Asiban ще превърне Groupama в третия най-голям играч в застрахователния сектор на страната с 13% пазарен дял. Преди нея ще бъдат само австрийската Vienna Insurance Group с 37% дял от пазара и немската Allianz, която контролира около 17% от пазара.