Застраховката "Гражданска отговорност" вече ще се купуваи с кредитна карта или банков заем. Това ще стане възможно, ако бъдат приети поредните промени в Кодекса за застраховане. Те предвиждат задължителната автополица да се плаща само еднократно.

И да се забрани доста популярното в момента разсрочване на две, три и четири вноски. "Ако измененията бъдат приети, допускам, че ще възникне необходимост от изнасянето на разсрочването на полицата извън застрахователните компании", заяви изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова.

Най-подходящият вариант за хората при това положение ще е да платят застраховката си с кредитна карта. Такива обаче притежават предимно хората с по-добри доходи, за които не е непосилно да платят "Гражданска отговорност" накуп, допълва Крумова.

Също така плащането на една вноска ще затрудни и фирмите, и държавните и общински ведомства с големи автопаркове. Традиционно повечето от тях също плащат на вноски, защото застраховката на 50 камиона или 30 коли например си е сериозен разход, поясни Крумова.

"Разбира се, фирмите биха получили по-лесно кредити от банките, но пък те и без това имат и други заеми", допълва шефката на "Армеец". Засега още не е ясно дали и кога точно може да влезе в сила изискването "Гражданска отговорност" да се плаща само еднократно.

В момента проектът за изменение на Кодекса за застраховане е в Министерството на финансите. Тепърва той трябва да бъде одобрен от него, а след това и от Министерски съвет, преди да стигне до парламента. Според експерти тези промени едва ли ще влязат в сила по-рано от Нова година.

Източник: в. Стандарт