Много от вас вероятно имат застраховка Каско, но малцина четат няколкото страници Общи условия, с които се съгласяват като подпишат полиците си. За съжаление, потребителите се запознават с тези общи условия, когато им се наложи да заведат щета и се окаже че нещата не са точно такива, както са си мислили. В долните точки ще синтезираме няколко основни момента, с които е хубаво да сте наясно, когато подписвате вашето Каско.

1. При настъпване на застрахователно събитие, ако плащанията ви по полицата са на 4 вноски и щетата е по-голяма от размера на полицата, трябва да доплатите всички останали суми, за да получите обезщетението си. Ако не платите накуп, обезщетението ви ще бъде платено, след като внесете последната вноска.

2. Когато ви бъде платено обезщетение, съответно то се приспада от общата застрохователна сума. Някои застрахователи дори ви задължават да си доплатите съответната премия отново до размера на полицата, според оставащия срок.

3. Когато заведете щета при пътно произшествие, ако автомобилът ви надхвърля определена възраст (при повечето застрахователи от 5 г.), обезщетенията са само по експертна оценка.

4. Експертната оценка се прави на базата на частите за смяна плюс необходимия труд. Тук обаче също годините на автомобила играят роля - според възрастта му се прилага остаряване (намаляване на стойността на обезщетението). За автомобил на 6-7 г. то е от 50% в масовия случай, а на по-стари достига до 70 на сто. Ако сте застраховали кола на 10-ина години, частите за смяна ще ви бъдат изплатени на 30% от каталожната им стойност като нови.

Втората уловка е заплащането на труда. Броят часове също се смята според частите за смяна. Въпросът обаче е, че всеки застраховател плаща часа на ставка, която сам си определя. Има компании, които плащат сервизния час при 4 лв. Ще успеете ли да намерите сервиз в София да работи за толкова?

5. Ако при сключването на застраховката върху даден елемент от колата ви е маркирано увреждане (да речем одраскване на калника), то при щета и необходима смяна или поправка застрахователят плаща само частта (или изчукването и китването), но не и боядисването.

6. Застраховката Каско масово не покрива кражба на колела (колела, джанти, гуми), както и други отделни части, детайли и агрегати на автомобила. Не се плащат и инструменти, аптечки, пожарогасители, авариен триъгълник и други.

7. При някои застрахователи при кражба се намалява застрахователното обезщетение с 50%, ако сте оставили, която и да е от двете части на свидетелството за регистрация в автомобила си.

8. При използването от ваша страна на пътна помощ, ако нямате включена към застраховката авто-асистънс, то при събитие се покриват при повечето застрахователи до 400 лв. на лек автомобил (само на територията на страната).

9. Ако сте получи отстъпка поради липса на щети по предходната си полица, при настъпване на застрахователно събитие я губите.

10. Застрахователят има право да не изплати обезщетение по десетки точки от общите условия към полицата. Няма да ги изреждаме тук, затова е препоръчително да си ги прочетете.