Застрахователните компании по целия свят припечелват добре от полици, които защитават имуществените интереси на собствениците на кораби при нападение на пирати в открито море. Този бизнес (пиратството - бел. ред.) процъфтява и е в интерес и на двете страни, а сякаш липсва ентусиазъм у властимащите, особено във Великобритания, за налагане на санкции за ограничаването му, пише днес Handelsblatt.

Сомалийските пирати са отвлекли през миналата година 50 кораба и взеха за заложници близо 900 моряка. Собствениците на корабите похарчиха много пари за откуп на своите служители. Но изгода нямат само морските пирати, а и застрахователните компании, търсенето, на чиито полици расте на база това, как се движи исканата сума за откупа.

Оказва се, че пазарът в Лондон е най-доходоносен за застрахователи, където се продават и най-много застраховки срещу пиратски нападения и плен на моряци. Цената на подобна полица за един рейс се колебае между 10-20 хил. евро. Но как и кога може да се сложи край на подобна практика. В ООН тече диалог за евентуална забрана върху откупа на заложници. Прави впечатление фактът, че против подобни санкции са не само застрахователни компании, но и кабинетът на Великобритания.

„Ветото върху откупите от сомалийските пирати поставя под заплаха живота на моряците", смятат от Lloyd's. Офицерът от Кралския военноморски флот на Великобритания Оливър Крейвън, който е и консултант към британската Палата по корабоплаването, е също уверен, че подобна стъпка на световната общественост ще допринесе до увеличаване на риска за членовете на екипажите и ще постави под съмнение възможността за завръщането при своите семейства на 385 моряка, които са заложници на пиратите.

Тази позиция бе подкрепена и от официалните власти на Великобритания. „Правителството се нуждае от време, за да разучи възможните правни последици от въвеждането на забрана върху плащането на откуп", заявиха от Министерството на външните работи на Великобритания. Така че, до колкото решенията за санкциите трябва да се вземе с единодушие от Съвета за сигурност на ООН, то Великобритания може да блокира процеса за дълго време, пише Handelsblatt.