Новоизбраният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев ще назначи одит на дейността на комисията до момента.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Мавродиев каза, че назначаването на одит в комисията ще бъде първото нещо, което ще направи. По думите му трябва да се направи анализ на състоянието на трите сектора - инвестиционен, пенсионно-осигурителен и застрахователен надзор и след това да се предложат политики за подобряване на надзорната дейност на комисията.

„При мен основният принцип ще бъде прозрачност и яснота за слабости и за силни страни в комисията", каза той. Запитан дали според него има злоупотреби в комисията Мавродиев каза: „Имам известни съмнения за лоши практики". По думите му, ако се установят проблеми в комисията, ще бъде търсена отговорност от виновните лица и ще бъдат сезирани съответните държавни органи.

Запитан как ще се мери резултатността от дейността на новия екип, Мавродиев каза: „Трудно резултатът може да бъде количествен критерий. По-скоро резултатът трябва да бъде качество на надзорните функции и това, че комисията трябва да бъде авторитетна институция, каквато за съжаление последно време не е.

Трябва поднадзорните лица да бъдат наясно, че комисията ще бъде безкомпромисна при нарушения и проблеми. Комисията трябва да извършва своите контролни функции, от които е абдикирала в момента и съответно да гарантира стабилността на небанковата финансова система, която е важна за макроикономическата стабилност на цялата финансова система".

„Парламентът със сигурност ще ми липсва вероятно, тъй като последните 4 години се занимавах с политика и парламентът беше част от това, но пък аз винаги ще остана част от този екип и от колегите и мисля да продължим да работим добре заедно. Ще идвам често в парламента, разчитайки на подкрепата на моите колеги от ПГ на ГЕРБ", допълни той.

Източник: Фокус