Българските застрахователни компании са най-много в тазгодишната класация на SeeNews – SEE TOP 100 - Insurers за най-големите застрахователи по брутен премиен приход в Югоизточна Европа.

Петото издание на класацията SeeNewsTOP 100 SEE 2012 за най-големите компании в региона беше представено на официално събитие в хотел Метрополитан в София.

Класацията SEE Top100 -Застрахователи е част от общата класация и се базира на брутните записани премии на застрахователните компании от неконсолидираните финансови отчети за 2011 г.

Тази година представените български компании са най-много - 21, спрямо 19 през 2010. Следват румънските фирми – 20 и 19 от Хърватия.

В класацията присъстват и фирми от Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Македония, Черна Гора и Албания, пише insurance.bg.

Нито един български застраховател обаче не успява да попадне в челната десетка. Компанията с най-големи премии за миналата година – ДЗИ, се класира едва на 18 позиция, като се изкачва с две места спрямо предходната година.

На върха е словенският застраховател Zavarovalnica Triglav с 696.7 млн. евро брутни записани премии. Словенски, всъщност, са три от петте най-големи застрахователя в ЮИЕ.

Резултатите показват, че кризата се отразява върху растежа на застрахователния сектор в Югоизточна Европа – през миналата година общите брутни премии на топ 100 компаниите са намалели до малко над 6 млрд. евро.