Ще бъде отнет лицензът на туристическата агенция "Он Травъл" след проблемите с 39 български туристи, които останаха блокирани в турския курорт Мармарис. Само преди няколко дни 88 клиенти на фирмата бяха блокирани и в Испания.

По информация на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев проблемите с българските туристи в Мармарис вече са решени.

Той обясни, че всяка една компания има застрахователна полица. Конкретно тази компания има застрахователна полица в размер на 1 400 000 лева. Ако не успеем да организираме процедурите с разплащането с хотела, в единични случаи туристът ще трябва да си плати и с фактурата ще трябва да си поиска парите от застрахователя.

Това създава неудобства на туристите и затова в четвъртък на една широка среща, включително с Асоциацията на застрахователите, искаме да задължим туроператорите към всеки договор, който сключват, да приложат копие от застрахователната полица, каза министърът, цитиран от Фокус.

Смятаме да направим необходимата организация, така че в случаи, в които не е платен престоят, например в хотела, хотелиерът вместо да търси пари от туристите, да има координатите на застрахователната компания, да пусне фактурата направо на застрахователната компания да плати.

Според него това ще реши напълно проблема, защото няма да създава никакви неудобства на туристите, от друга страна – няма да завиши изискванията и да натовари административно туроператорите.

„Колегите имаха идея да заложим допълнителни изисквания към туроператорите, например минимална сума на капитала, допълнителен гаранционен фонд и т.н. Това са все неща, които биха затормозили туроператорите. Ако ние успеем с едно просто действие, каквото е към всеки договор да бъде приложена застрахователната полица, това ще реши по най-добрия начин казуса за в бъдеще“, каза министърът.