Очаква се застрахователният пазар в Румъния да достигне 2.7 млрд. евро през настоящата година, според прогнози на водещите в страната застрахователи.

Сегментът на общо застраховане се очаква да отбележи повишение в диапазона между 20 и 27%, докато този на животозастраховането най-вероятно ще се повиши с 25-30%, коментират още от застрахователните компании пред румънското издание ACT Media News Agency.

Въз основа на същите прогнози се предполага, че застрахователният сектор в страната се е повиши с 35% през изминалата година, в сравнение с 2006-а, до 2.2 млрд. евро.

Силното развитие на сектора в Румъния през последните няколко години доведе до остър недостиг на кадри - проблем, който се очаква да стои пред застрахователите и през настоящата година.
Застрахователните премии по животозастраховане вероятно ще продължат да се повишават и през настоящата година, сочи още публикуваният доклад.

Бурният ръст на пенсионното осигуряване стои в основата на доброто развитие на сектора, като пенсионните фондове съдействат за образоването на населението.

От друга страна пенсионните фондове все по-често използват своите дистрибуторски канали за пласирането на застрахователни полици, което се възприема като нова пазарна ниша за тях и възможност за допълване на предлаганите им услуги.

След новия ръст от около 25%, който се очаква да регистрира застрахователният сегмент през тази година, за следващата очакванията са той леко да се забави и да възлезе на 20%.

Ръстове на пазара над 30% също не се изключват от много специалисти след настоящата и следващата година.