Световната банка събира на семинар за катастрофичното застраховане над 70 държавници, застрахователи, финансови експерти и журналисти днес в курорта Боровец, съобщи техническият организатор на семинара Insurance.bg.

Целта на събитието е да представи получените данни от направеното от експерти на Световната банка техническо проучване и основаните на него препоръки за създаването на национална програма за катастрофично застраховане в България. Проучването е финансирано с грант от Provention Consortium. Семинарът ще представи възможност както на българските застрахователи, така и на правителството, да изяснят своите позиции и да вземат своите решения.

Ще бъдат представени три различни възможни подхода за развитие на пазара на катастрофичното застраховане в България - на Инициатива за национална програма за управление на катастрофичните рискове, предложеният от Allianz Group и този, който предлага Световната банка.

Подходът на СБ въвежда регионалния път за развитие на катастрофичното застраховане у нас чрез създаването на регионална катастрофична схема, която да обхваща 10 държави от Югоизточна Европа и към която България може да се присъедини като член. Основните характеристики на тази схема са: седалище извън страните членки, да речем в Швейцария, независим от правителствата на която и да е от участващите страни мениджмънт, опция за пълно приватизиране след 5-7 години, евтин, достъпен и много надежден застрахователен продукт.

Трите подхода ще бъдат анализирани в дълбочина, ще бъдат изтъкнати основните им силни и слаби страни и ще бъде очертан оптималният за България вариант.

Освен това в детайли ще бъде очертано ценообразуването на катастрофичен застрахователен продукт за 7 български града, факторите, които трябва да се вземат предвид, подробностите в подхода. Ще бъдат представени и методиките на изчисляване на необходимия рисков капитал както за обезщетяване и компенсации, така и за презастрахователно обезпечаване на продуктите.