През 2019 г. станахме свидетели на немалко неудачни събития – проблемите на американското правителство с Huawei, отмяната на Apple AirPower, борбата на Epic Games с Google Play Store и др.

А кои бяха най-сериозните провали? Анкета сред потребителите на AndroidAuthority показва, че отговорът е:

Facebook беше глобена с 5 млрд. долара

През март се появи информация за това, че Cambridge Analytica, с помощта на анкета „Това е вашият дигитален живот“, е събрала личните данни на 50 млн. потребители, които е използвала впоследствие за създаването на модели.

С помощта на последните е планирала да повлияе на изходите от изборите в САЩ през 2016 г. Съучастник в злодеянието е Стийв Банън, който е бивш съветник на Тръмп и стратег на предизборната му кампания.

След инцидента Facebook загуби 40 млрд. долара заради поевтиняване на акциите й. След това компанията беше глобена с 5 млрд. долара от Федералната комисия по търговия на САЩ.

Отлагането на излизането на Samsung Galaxy Fold

На 21 февруари 2019 г. Samsung представи Galaxy Fold. Устройството се превърна в първия гъвкав смартфон на пазара. След като журналисти го тестваха, на корейците им се наложи да отложат старта на продажбите за неопределен срок. Едва на 6 септември – след 7 месеца, телефонът се появи на пазара в Корея.

Проблемите на Huawei с американското правителство

Трудно е да си спомним колко много събития се случиха около Huawei тази година. Всичко започна на 15 май 2019 г. Тогава Министерство на търговията на САЩ забрани на компанията да купува електронни компоненти от американски фирми.

На 17 май президентът на САЩ подписа указ за забрана на използването на продукти на Huawei на територията на страната. Компанията получи и забрана да използва американски технологии. Тя беше заподозряна в шпионаж и събиране на конфиденциални данни.

Google беше една от първите компании, които прекратиха сътрудничеството си с Huawei. Днес новите смартфони на компанията не могат да ползват услугите на Google. Така Huawei Mate 30 стана първото устройство на китайците без услугите на търсачката. Това е сериозен проблем за производителя.

Huawei P40 Pro идва през март, но без услугите на GoogleПоследният флагман на Huawei Mate 30 Pro беше застигнат от същата съдба

По-късно компанията съобщи, че разработва собствени услуги Huawei Mobile Services. В магазина на Huawei вече има около 50 000 приложения. Надали обаче разработчиците възприемат сериозно този продукт. Той не е достойна площадка за продажба на софтуерни решения. Поне засега.