Акциите на унгарската ОТР с ръст от 143% до 2010 година?

454
Акциите на унгарската ОТР с ръст от 143% до 2010 година?

Мениджмънтът на най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК заяви в пресконференция пред инвеститори, цитиран от информационната агенция Portfolio.hu., че съотношение цена-печалба за банката от 16 през 2010 година би било напълно обосновано.

Въз основа на прогнозите на банката за печалба преди данъци от 2 млрд. евро и консервативна прогноза за печалба на акция в размер на 1 428 форинта през 2010 година съотношение цена-печалба от 16 съответства при цена от над 22 000 форинта, или повишение от над 143%, спрямо настоящото ниво на търговия на акциите на унгарската фондова борса.

Някои анализатори обаче са негативно настроени относно това дали акциите на банката ще се търгуват при подобно съотношение цена-печалба след три години, като съотношението е преминавало нивото от 12 за съвсем кратък период в историята на банката.

При залагане на по-консервативно съотношение цена-печалба от 12 за 2010 година цената на акциите на банката би следвало да се търгуват на нива от около 17 100 форинта, или повишение от близо 81%.

След негативните изказвания направени от ръководството на банката цената на акциите на водещата унгарска банка регистрираха повишение от 2.8% до ниво от 9 474 форинта за брой.

Взимайки се предвид значителната експанзия на банката, обаче през последните години и факта, че подобно съотношение за звената й в страни като България и Украйна е твърде консервативно от управата на банката са убедени в достигането му.

Допълнително положително би повлияло и по-нататъшното стабилизиране на финансовата система в Унгария, както и изравняване на лихвите с тези на останалите страни от ЕС до 2010 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg