Атомна енергия срещу ВЕИ

2368
Атомна енергия срещу ВЕИ

Доста популярни станаха напоследък проектите за вятърни и фотоволтаични паркове у нас. Това, разбира се, се дължи основно на финансирането по различни европейски програми, както и на субсидирането чрез покупката на енергията на значително по-висока цена.

Ако АЕЦ Белене продава произведената електроенергия на цена от под 12 лв./МВтч, ТЕЦ-овете в диапазона 40-76 лв., то вятърните електрически централи получават 145-189 лв., а фотоволтаичните - 755-823 лв.

Енергии, които изискват масивни субсидии за момента, не носят облаги за обществото. Те биват субсидирани, защото не могат да са конкурентоспособни на свободния пазар, но правителствата са решили, че трябва да се развиват по една или друга причина.

Този факт говори само едно - тези технологии не са достатъчно развити все още.

В същото време, малко са учените, които не смятат, че откриването на енергия в ядрото на атома е най-голямото научно постижение на 20 век. Всичките тези приказки за откриването на „нова форма на енергия" изпускат важното - вече сме го направили. Нарича са атомна енергия.

Ето фактите:

*Шепа уран съдържа повече енергия от 100 вагона с въглища

*Въпреки годините правителствени субсидии, възобновяемата енергия формира само около 1-2% от общата в световен мащаб.

*Най-ефективните соларни панели са скъпи, а ефективността им на преобразуване на енергия е под 20%, което не е много.

*20 километра соларни панели са около 300 мегавата, което също не е много. Отделно, тези панели трябва да се пазят чисти, поддържат, иначе ефективността им пада.

*При настоящите нива на технологията, никаква смес от соларна, вятърна или енергия от морските вълни, не могат да посрещнат дори половината от търсенето.

Относно преекспонирания проблем с „ядрените отпадъци" - ядрените реактори могат да се презареждат с тези отпадъци. На практика почти всички „отпадъци" могат да бъдат рециклирани.

Радиоактивната част от използваното гориво е само около 5 на сто, половината от което е уран и плутоний, което може допълнително да бъда рециклирано в гориво, точно което правят французите в последните 25 години. След четвърт век Франция съхранява всичките си отпадъци в една стая, която е с размер на половин баскетболно игрище.

Фундаменталният проблем на вятърната и соларната енергия е един и същ - непостоянна е и енергийният поток е нисък. В проучване, направено в Тексас, се сравнява атомната централа Comanche Peak с еквивалентна вятърна инсталация. Comanche Peak е разположена та 16 кв. км до изкуствено езеро, има два реактора с обща мощност 2 500 MW.

Колко 1.5-MW (среден клас) вятърни турбини ще са нужни да произведат същото количество енергия?

Първо, разделяме енергията, която реакторите произвеждат (2500) по мощността на турбините. Това ни дава 1667 броя, но сметките не спират до тук. Една турбина не произвежда на пълна мощност, поради непостоянността на вятъра. Средната стойност на натоварване е 25% (оптимистично), което значи че 4 турбини са нужни за постигането на 100%. Това ни дава 6668 турбини по 1.5 MW всяка.

Територията, необходима за тези 6668 турбини, е сериозна. Роторът на такава турбина е 77 метра. Производител, като General Electric, препоръчва разстояние между тях от 3 пъти дължината на ротора, така че вятърът който минава, да не нарушава работата на съседните инсталации. Препоръчителното разстояние между редовете трябва да е пет пъти диаметъра на витлото.

Следователно разстоянието между всяка турбина трябва да е 231 метра, а между редовете 385 метра. Като умножим стойностите се получава 88 935 кв. м необходими за една турбина. За 6668 броя вече са ни необходими 593 млн. кв. м, или 593 кв. км., спрямо 16 кв. км за атомната електроцентрала.

Ето че преди седмица основателят на Microsoft Бил Гейтс и Toshiba обявиха, че ще разработят малък ядрен реактор от ново поколение. Реакторът ще може да работи до 100 години без презареждане, като използва обеднен уран от настоящите централи.

Също така, Франция се опитва да е водеща сила на този пазар. В страната в употреба в момента са 58 реактора. Френският гигант Еlectricitе de France (EDF) заедно с Areva планира да построи четири EPR (European Pressurised Reactor) във Великобритания, два в южен Китай, има първоначално споразумение за шест в Индия. В началото на месеца пък в САЩ бе одобрена покупката на Constellation Energy Group от EDF, което ще й позволи да построи още 4 EPR отвъд Океана.

За съжаление, тежест в развитието на атомната енергетика, все още оказва инцидентът в Чернобил преди близо четвърт век. В крайна сметка, трябва да преодолеем нерационалният страх от ядрената енергия, защото тя е най-чистата и ефективна, с която разполагаме в момента.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Planeta
# 0
21:03 | 7 March 2014
Цената на вятърния ток от нови ветротурбини доста време е доста по-ниска от цената на тока от нови АЕЦ. Уранът е НЕвъзобновяем ресурс и може да стигне най-много още 70-100 г. при настоящия темп на добиване. Едва 7% от енергията по света идва от ядрени реактори. Закриват се повече реактори, отколкото се строят. Уранодобивът е една от най-мръсните индустрии. Вече се водят и войни за уран (Мали) . Ядрените реактори ГЪРМЯТ- и съветските, и корпоративните, и американските и руските и японските... Гърмят средно по 1 реактор на всеки 10 г. Аварията в Чернобил доведе косвено до фалита на СССР, а жертвите бяха 1 милион души.. и продължават да умират хора или да се раждат увредени бебета. Аварията във Фукушима доведе до 10 ПЪТИ повече радиоактивно замърсяване от чернобилската. Зоната, която подлежи на евакуация след ядрена авария е по-голяма от територията на България. НЕ на АЕЦ!!!
Боби
# 1
17:03 | 7 March 2014
До Автора и Койката13 Взрива на Украинската централа разболя не едно поколение в Азия и Европа. А Фукушима все още изпуска радиация, ВСЕ ОЩЕ след 3 години. Субсиидите налени в ядрената енергетика за последните 70 години колко са ??? Включи към тях и субсиидите за развитие на ядрени оръжия. Ядрените отпадъци на Франция от ядрените пръти може и да се съберат в една стая. Но това е само от активното вещество от реактора. А хилядите тонове метал, бетон и други материали останали радиоактивни след експлоатацията на реакторите къде са бре експерти? Погребани под още толкова бетон. Или в някоя дълбока мина затрупани. ВЕИ по принцип са 100% рециклируеми. Може да не са супер ефективни сега, но с времето, а това са максимум 10 години ще станат достатъчно ефективни. Ефективни както по размери, заемана площ така и по КПД.
koikata13
# 2
20:01 | 3 January 2011
Страхотна статия, реалистична и икиномически обоснована. Сега е векът на Атома и който успее да го приложи ще командва света.Затова се и точи прословутото строителство на АЕЦ "Белене".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg