Българската фондова борса с най-малка пазарна капитализация в ЦИЕ

1196
Българската фондова борса с най-малка пазарна капитализация в ЦИЕ

Пазарната капитализация на родната борса е най-ниска сред страните от ЕС, сочат данни от месец юли на финансовото издание Bloomberg. Към месеца капитализацията на родната борса е възлизала на едва 17.4 млрд. долара, като за сравнение, втората страна с най-малка пазарна капитализация е била Словения с 28.4 млрд. долара.

Статистическите данни бяха посочени от Пьотр Джечиловски, стратегически анализатор в CA-IB, Лондон на проведения през седмицата двудневен семинар "Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа", организиран от в. "Дневник" и информационния сайт SeeNews.
  
Над два пъти по-голяма е била пазарната капитализация на съседната румънска фондова борса, възлизаща два пъти над тази на БФБ в размер на 44.8 млрд. долара.

Повишението на показателя при северната ни съседка през последните няколко години е довела до това през юли тя да се доближава изключително до тази на Унгария, възлизаща на 47.7 млрд. долара.

Сред страните от Централна и Източна Европа с най-голяма пазарна капитализация се отличава руската борса, която възлиза на 887.5 млрд. долара, или над 50 пъти тази на БФБ.

На второ място в региона се нарежда Турция с пазарна капитализация в размер на 263.4 млрд. долара, следвана от Полша с 213.5 млрд. долара и Чехия с 62.3 млрд. долара.

Като процент от БВП обаче, капитализацията на борсата ни не е на последно място в региона, там стои Румъния с 31.3% от БВП.

Пазарната капитализация на БФБ възлиза на 40.1% от брутния вътрешен продукт на страната ни, като се приближава изключително близо до по-развитите пазари на страни като Чехия с 41.3% и Унгария с 43.5%.

За пореден път първенец в класацията е Русия, където пазарната капитализация превишава значително размера на БВП, възлизайки на 117.1%.

Относително висок е процентът на пазарната капитализация в Словения, Полша и Турция, възлизащ съответно на 59.7, 58.5 и 55.9% от БВП на посочените страни.

Силното повишение на родните индекси от началото на годината е довело и до значително повишение на пазарната капитализация на големите български компании.

Според изследването на Bloomberg към края на юли две български компании вече са били с пазарна капитализация над 1 млрд. а именно Българска телекомуникационна компания и Химимпорт.

След повишението през последните дни в цената на акциите на Първа Инвестиционна Банка, както и поевтиняването на долара спрямо еврото, списъкът на българските компании с пазарна капитализация над 1 млрд. долара се попълни с още една.

На пазарите в региона се наблюдава и бум на първичните публични предлагания, като безспорно тази тенденция се усеща изключително осезателно у нас.

Тя до голяма степен се предопределя от глада на пазара за нови емисии, които да подобрят ликвидността, след непрекъснатото увеличаване на управляваните от инвестиционните фондове активи.

Българска фондова борса се нарежда сред 10-те европейски борси, осъществили най-много първични публични предлагания през второто тримесечие на годината, което безспорно може да се определи като сериозно постижение.

За тримесечието април-юни първичните публични предлагания са били четири на брой, а именно - Каолин, Корпоративна търговска банка, Първа Инвестиционна Банка и Тодоров.

С четирите борсови дебюта родната фондова борса се нарежда на 9-а позиция в класацията, непосредствено след мадридската фондова борса, където са били проведени 5 първични публични предлагания.

Бумът на регионалните борси доведе до подобна тенденция на увеличаване на първичните публични предлагания и на останалите регионални борси.

През второто полугодие на 2006-а на борсите в ЦИЕ компаниите са набрали капитал в размер на 24.33 млрд. долара, на фона на едва 10.87 млрд. долара през предходното полугодие, по данни на UniCredit Global Research.

Новите емисии са били общо 79, като за първото полугодие на 2007 г. се прогнозира те да възлязат на 113, при които да се набере сумарно капитал в размер на 44 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg