Банките събират два пъти по-големи комисиони при IPO-та в САЩ, отколкото в Европа

440
Банките събират два пъти по-големи комисиони при IPO-та в САЩ, отколкото в Европа

Инвестиционните банки продължават да вземат близо два пъти по-голяма комисионна при осъществяването на първични публични предлагания в САЩ, отколкото в Европа.

На фона на набраните средства от компании на "стария континент", които са със 78% повече отколкото в САЩ, таксите, събрани в Европа са едва 1.1 млрд. долара, в сравнение с 1.4 млрд. долара в САЩ, сочат статистически данни.

Разликата в комисионните за банките започва да става все по-малка в САЩ и Европа, като за сравнение през 2002 година събраните такси са били близо пет пъти по-големи в САЩ, отколкото на стария континент.

Банкерите в Европа се облагодетелстват от продажбата на акции на руските банки, норвежките петролни и газови компании, както и на европейските строителни предприемачи.

До голяма степен бумът на първичните публични предлагания се предопределя от добрия ръст и перспективи пред европейските икономики.

Европейските компании са набрали капитал в размер на 37.8 млрд. долара от началото на годината, превишавайки тези на щатските компании в размер на 21.2 млрд. долара.

Европа и Азия печели преднина пред САЩ, като 14 от 15-те най-големи първични публични предлагания през тази година са извън пределите на най-голямата световна икономика.

До голяма степен причина за това имат и щатските банкери с големите комисиони, събирани от тях. Те са запазили средното ниво на разходите за компаниите при първично публично предлагане непроменено от 2002 година насам, при ниво от 6.7%, докато това в Европа е едва 3.2%, по данни на Bloomberg.

Все повече щатски компании обмислят и листването си на лондонската борса като алтернатива пред това в САЩ, до голяма степен и поради по-ниските разходи, както и по-малкото административни пречки.

При първичното публично предлагане на руската външнотърговска банка, при което тя набра капитал в размер на 8 млрд. долара, таксата, събрана от Citigroup, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. и Renaissance Capital Group е възлязла на едва 1.1% от набрания капитал.

За сравнение, при 71 от 111-те първични публични предлагания в САЩ през тази година, платената комисиона е била 7 или повече процента.

Основен фактор за по-ниските комисиони в Европа е силната конкуренция при финансовите компании. Поне 95 финансови компании са участвали при провежданите през тази година първични публични предлагания на "стария континент" при едва 41 в САЩ.

Европейската инвестиционна банка UBS AG е класирана на първо място в световен мащаб при провежданите първични публични предлагания, следвана от щатските банки Goldman и Merrill Lynch & Co.

В Европа на първо място се класира Goldman, следвана от немската Deutsche Bank и Citigroup и JPMorgan.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg