Биковете продължават да удържат позициите си

880
Биковете продължават да удържат позициите си

Биковете успяха да удържат позициите си за четвърти пореден ден. Позитивни сигнали за развитието на американската икономика и поуспокоените страхове, че Гърция може да обяви фалит, подкрепиха борсовите индекси в четвъртък. Сред най-успешните сектори бяха индустрията, енергетиката и технологиите, като компаниите от тези браншове, включени в S&P 500, отбелязаха средно повишение от над 1.4%.

Въпреки бурните протести, залели Атина, гръцкият парламент одобри подробните планове за приватизация и бюджетни ограничения за следващите три години. Европейският съюз и Международният валутен фонд очакваха този ход, преди да решат окончателно дали да продължат с мерките за финансово подпомагане на сриналата се икономика на страната.

Крачка към спасяването на Гърция бе и обявеното споразумение германските банки да добавят доброволно 3.2 млрд. евро към спасителния пакет.

Германските държатели на гръцки дълг вероятно ще изберат схемата, предложена от френските трезори, които обмислят да реинвестират 70% от приходите от облигациите с падеж между 2011 и 2013 г. С 50% от сумите ще бъдат закупени нови книжа с 30 годишен срок на плащане, а останалите 20% ще бъдат вложени в стабилни инвестиции и ще служат като гаранция.

И въпреки че проблемът на Гърция далеч не е решен, рискът страната да фалира поне засега се отлага за по-далечно бъдеще. Това поуспокои инвеститорите, а данните на Institute for Supply Management-Chicago Inc. за американската икономика наляха допълнително гориво в огъня на оптимизма. Изготвеният от институцията бизнес барометър се покачи до 61.1 пункта за юни спрямо 56.6 месец по-рано, докато анализаторите очакваха спад от 2.6 пункта. В същото време, показателят Bloomberg Consumer Comfort Index, измерващ доверието на потребителите, достигна най-високото си ниво от десет седмици насам.

Morgan Stanley Cyclical Index се покачи с 1.5%, като 29 от 30-те позиции, включени в индекса, отбелязаха ръст. Чувствителният към икономическото представяне на страната сектор на транспорта също се представи добре, като 20-те дружества от Dow Jones Transportation Average регистрираха средно поскъпване от 1.3%.

Акциите на най-големия производител в света на строителна и минна техника Caterpillar се покачиха с 3% до 106.46 долара.

Сред печелившите позиции бяха и United Technologies, създатели на хеликоптера UH-60 Black Hawk. Техните котировки се вдигнаха с 2.4% до 88.51 долара.

Акциите на 3M пък поскъпнаха с 1.9% до 94.85 долара.

Към възходящия тренд се присъедини и най-големият в света производител на персонални компютри Hewlett-Packard, като дяловете от дружеството вече струват с 2.4% повече и се търгуват на 36.40 долара.

Не само Visa и MasterCard спечелиха от решението на Федералния резерв да приеме не толкова строг таван на таксите по транзакциите с кредитни карти, колкото се предвиждаше. Повод да отпразнува новината има и най-големият електронен битпазар в света - EBay Inc. Bank of America Corp повиши оценката си за дружеството от неутрална на позитивна и акциите скочиха с 4.6% до 32.27 долара.

Позицията на производителите на соларни модули First Solar Inc. бе подкрепена от новината, че щатското енергийно министерство ще отпусне условен кредит oт 4.5 млрд. долара за три калифорнийски проекта на компанията. В отговор на това, акциите поскъпнаха с 2.2 на сто до 132.27 долара.

S&P 500 се покачи с едно на сто в четвъртък до 1 320.64, като общият ръст на показателя от началото на седмицата до момента възлезе на 4.1%. Индексът Dow Jones Industrial Average добави 152.92 пункта към стойността си, или 1.3%, до 12 414.34 пункта.

Интересно е дали оптимистичното настроение на инвеститорите ще успее да се задържи и днес, след като борсовата статистика сочи, че биковете напоследък нямат късмет в петък. Според статистика на Strategas и Bloomberg, от месец април насам S&P 500 само веднъж е отбелязвал ръст в последния работен ден от седмицата.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg