Битката за фондовите борси в ЦИЕ се нагорещява

689
Битката за фондовите борси в ЦИЕ се нагорещява

Битката за контрол над фондовите борси в развиващите се страни от Централна и Източна Европа се активизира, като в обозрението на големите фондови институции влизат българската, словенската и хърватската фондова борса.

Към момента шест големи борсови институции са заявили интереса си за закупуване на 44% от родната фондова борса, които могат да бъдат предложени за продажба до края на годината.

Това са немската "Дойче бьорзе", скандинавската OMX, гръцкият оператор "Хеленик иксчейнджис", Виенската фондова борса, "Борса италиана" и Варшавската борса, чиито представители се срещнаха с ръководството на БФБ-София в средата на февруари.

Интересът се предопределя от значителното развитие на фондовите пазари в Югоизточна Европа, както и след присъединяването на страната ни към ЕС от началото на годината.

В същото време словенската фондова борса е регистрирала ръст от близо 200% през последната година, сочат още данните.

Борсовите индекси на Румъния, България, Хърватска и Сърбия са били сред най-повишаващите се световни индекси за последната година, като интересът към тях продължава да се активизира. Това естествено се изразява и в нарастващия интерес към тези фондови борси.

До голяма степен натискът за консолидиране на по-малките борси в региона се предопределя и от продължаващата тенденция на силна консолидация в сектора след сливането на NYSE и паневропейската Euronext, както и опитите на щатската борса за електронна търговия да придобие контрол върху Лондонската фондова борса.

Междувременно големите борсови оператори се опитват да "кешират инвестициите" си в борсите в Централна Европа и да се пренасочат към бързоразвиващите се борси в развиващите се страни от ЦИЕ.

Варшавската фондова борса, която се налага като водещ финансов център в ЦИЕ проявява интерес към закупуването на люблянската фондова борса.

Към края на 2006 година пазарната капитализация на фондовата борса в Полша е възлизала на значителните 120 млрд. евро, като от там предприемат стратегия да се превърнат в предпочитано място за листване от регионални компании.

За тази година от варшавската фондова борса прогнозират листване на 60 компании на пода на борсата, в сравнение с 38 през изминалата.

В същото време фондовата борса в Словения е вече потенциална цел за поглъщане и от шведската финансова група OMX, която обяви интереса си и направи оферта за закупуване на борсата през декември. Скандинавската група заяви интереса си за придобиването и на родната борса.

Агресивната стратегия на OMX включва интереси на компанията и към хърватската фондова борса, на фона на очакваното присъединяване на страната към ЕС през следващите няколко години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg