Бразилският индекс Bovespa се повишава шест пъти за последните четири години

1000
Бразилският индекс Bovespa се повишава шест пъти за последните четири години

Октомври може да се свързва най-често от инвеститорите с катастрофите на финансовите пазари през 1929 и 1987 година, но вече носи и светъл проблясък в себе си особено за BRIC-страните, като индексът, следящ изменените на фондовите пазари в Бразилия, Русия, Индия и Китай се повиши до нов исторически максимум през този месец.

Четирите развиващи се страни от групата могат до 2033 година сумарно да допринасят за световната икономика повече от Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ взети заедно, сочи наскорошно публикувано в медиите изследване.

През изминалата седмица основният бразилски индекс BOVESPA се повиши до нов рекорд, завършвайки над психологическото ниво от 60 000 пункта за пръв път в историята си.

За последните четири години индексът е повишил стойността си в доларово изражение над шест пъти.

За същия период индексът на страни като Русия и Китай е нараснал над три пъти.

И четирите индекса са се повишили с повече от този на развитите страни - MSCI World Index, който за същия период е нараснал с едва 81%.

До началото на настоящата година китайският Shanghai Composite Index бе най-зле представящият се от четирите страни, но след силното му повишение през настоящата, той се превърна и в най-повишаващият се.

В същото време след спада на индексите през пролетта, те не само че успяха да възстановят загубеното, но дори се повишиха до нови рекордни стойности.

Спадът през лятото доведе до силен отлив на капитали от развиващите се пазари, като загубените средства възлизаха на 1.2 млрд. долара.

Само за последните пет седмици обаче, нетните постъпления към фондовете инвестиращи на посочените пазари са възлизали на значителните 828 млн. долара.

Много анализатори вече изразяват притеснения за балонизиране на посочените пазари, след силното им повишение през последните няколко месеца, както и на фона на притесненията за глобално забавяне на световните икономики. Добре е инвеститорите да имат едно наум при инвестицията на тези пазари, съветват още пазарните наблюдатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg