EIU: Перспективите пред българската икономика са добри за следващите четири години

816
EIU: Перспективите пред българската икономика са добри за следващите четири години

Постепенното и непрекъснато подобряване на бизнес средата у нас е факт, който оказва благоприятно въздействие върху развитието на родната икономика.

Положително се отразява и присъединяването и интегрирането на родната икономика в семейството на Европейския съюз, се казва в изследване на EIU (Economist Intelligence Unit).

В същото време страната ни се очаква да се изкачи с пет места в класацията, направена от изследователската група за конкурентоспособност за годините между 2007 и 2011 година.

Съществено подобряване в класирането на страната ни се наблюдава и за периода 2002-2006 година, когато България е била класирана на 49-а позиция.

През следващите четири години се очаква тя да се изкачи на 44-то място.

Подобрение се очаква и по десетте показателя, въз основа на които е направено класирането, а именно – политическа стабилност, макроикономическо състояние, перспективи пред бизнес средата, политики към частната собственост и конкуренцията, политика към чуждестранните инвестиции, валутен и пазарен контрол, данъци, финансирания, пазар на труда и инфраструктура.

За периода 2007-2011 година най-сериозни подобрения и съответно изкачване по даден показател се очаква страната ни да отбележи по критерия политика към частната собственост и конкуренцията, където се очаква да се изкачи до 41-ва позиция сред 82-те изследвани държави, в сравнение с 58-ата си позиция за периода 2002-2006 година.

В доклада се сочи още, че страната ни е регистрирала значително развитие сред финансовата криза от 96-97 година до голяма степен и под опеката на МВФ и наложения за страната ни валутен борд, при което обвързаността на лева към еврото е донесла финансова стабилност.

Като бъдещи заплахи пред положителното развитие на икономиката на се сочат значителният дефицит по текущата сметка, който внася външна нестабилност и се предопределя от растящия внос. За изминалата година той възлезе на 15.9% от БВП на страната ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg