Фед занижи прогнозния ръст на САЩ, очаква по-висока безработица и инфлация

593
Фед занижи прогнозния ръст на САЩ, очаква по-висока безработица и инфлация

Федералният Резерв занижи прогнозите си за ръст на щатската икономика вчера, визирайки кризата на ипотечните пазари, както и лошото състояние на пазара на недвижими имоти в страната. Оттам също така заявиха, че очакват повишаване на инфлацията и нарастване на безработицата.

В същото време председателят на резерва - Бен Бернанке, изрази загриженост, че състоянието на щатската икономика може да продължи да се влошава, въпреки предприетите през последните месеци агресивни действия по отношение на лихвите в страната.

Очакванията на Фед са, че най-голямата световна икономика ще регистрира ръст между 1.3 и 2% през настоящата година, на фона на предходните й такива за повишение в диапазона между 1.8 и 2.5%.

Със забавянето на ръста на щатската икономика се очаква повишение да регистрира и равнището на безработицата. Тя се очаква да се повиши до 5.2-5.3% през тази година. Това е значително над прогнозите на централната банка за безработица от 4.9%. За сравнение, през изминалата година нивото на безработицата в САЩ възлезе на 4.6%.

Завишени бяха и очакванията за инфлация в страната. Сегашните прогнози са за инфлация между 2.1 и 2.4% за настоящата година, в сравнение с предходните - между 1.8 и 2.1%.

В основата на тези очаквания са високите енергийни цени, които водят до повсеместно поскъпване на стоките и услугите в страната.

Сложната комбинация между растяща инфлация и политика на стимулиране на ръста на икономиката в страната могат значително да усложнят работата на ФЕД, коментират пазарни наблюдатели. Намаляването на лихвите е друг фактор, който стимулира инфлацията.

Средните очаквания на пазара са за ново понижение на лихвите с 25 базисни пункта на следващото заседание на резерва, което ще се проведе на 18 март.

Все повече обаче стават наблюдателите, които изразяват мнение, че резервът може и да не намали лихвите, под натиска на високото ниво на инфлацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg