Фондовите индекси задържаха възхода в четвърти пореден ден

614
Фондовите индекси задържаха възхода в четвърти пореден ден

Фондовият пазар скочи обнадеждено при новината, че централните банкери предприемат ход да заздравят застрашената европейска финансова система. Европейската централна банка, Федералният резерв, както и британските, швейцарските и японските им колеги са постигнали съгласие да влеят свежи средства в трезорите на Стария континент, чиято ликвидност бе застрашена поради изложението им на съкровищни бонове и трудностите, които срещат при финансирането си от валутните пазари.

Гласувано бе регулаторите да отпуснат три заема за осигуряване на ликвидност с матуритет от приблизително три месеца и фиксирана лихва, които ще допълнят регулярните седемдневни заеми, осигурявани от ЕЦБ. Мярката би трябвало да гарантира, че европейските заемодатели ще разполагат с достатъчна доларова ликвидност до края на годината.

Ходът на централните банкери не само успокои тревогите, свързани с евентуално разгаряне на бюджетната криза, но и даде основание на някои анализатори да вярват, че на срещата си другата седмица Федералният резерв ще обяви най-после конкретни мерки за стимулиране на щатската икономика. В подкрепа на тази теория бяха цитирани разочароващи статистики, които сочат, че възстановяването на икономическия ръст се задъхва сериозно.

Наистина, индустриалното производство отбеляза неочаквано покачване за август, но, от друга страна, подадените помощи за безработни за миналата седмица достигнаха най-високото си ниво от края на юни, а отделни доклади разкриха, че промишлеността в региона на Ню Йорк се свива по-бързо от предвиждането, а във Филаделфия отбелязва спад за втори пореден месец.

Тези данни обаче не успяха да развалят ведрото настроение в четвъртък, като възходът на бенчмарк индексите бе поведен от финансовия сектор. KBW Bank Index скочи с 2.3%. Акциите на Bank of America се представиха най-силно от всички позиции, включени в Dow Jones Industrial Average, като поскъпнаха с 4% до 7.33 долара, а книжата на JPMorgan напреднаха с 3.1 на сто до 33.81 долара.

Morgan Stanley бе един от лидерите на S&P 500, с повишение от 7.2%, до 16.59 долара, след като институцията обяви новината, че президентът и бивш главен изпълнителен директор Джон Мак ще напусне поста си до края на годината.

Котировките на Citigroup бяха подкрепени не само от общата тенденция на финансовия сектор, но и от изказването на Уитни Тилсън, съосновател на хедж фонда T2 Partners LLC, според който книжата на банката са изгодна инвестиция към момента.

Дяловете от Citigroup поскъпнаха с 4.4% до 28.59 долара.

Не всички новини в банковия сектор обаче бяха положителни. Щатските акции на най-големия швейцарски заемодател UBS AG се сринаха с 10% до 11.41 долара, след като институцията обяви, че е натрупала загуби от2 млрд. долара от неразрешени търговски операции. Лондонската полиция арестува вече бившия брокер Квеку Адоболи, който бе обвинен за машинациите. Негативният ход на книжата на UBS AG все пак бе само изключение за общо взето успешния за финансистите ден.

Освен при заемодателите, оптимизъм цареше и около дружествата, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical се повиши с 2.2%. а Dow Jones Transportation Average - с 1.4 на сто.

Акциите на гиганта General Electric скочиха с 2.8% до 16.08 долара, а на петролния производител Chevron - с две на сто до 99.26 долара.

Вергата супермаркети Supervalu Inc. напредна с 5.7% до 7.92 долара, а книжата Whole Foods Market се покачиха с 2.5% до 68.50 долара, след като Deutsche Bank AG повиши оценките си за позициите.

Дяловете от Yahoo! продължиха възхода си от предходните няколко дена и добавиха още 2.3% към стойността си, до 14.89 долара, след като Wall Street Journal разкри, че потенциален купувач е отправил оферта за придобиване на компанията или част от нея.

Сред разочарованията за деня се наредиха Netflix, които се сринаха с 19% до 169.25 долара. Компанията за онлайн заемане на филми обяви вял интерес от страна на абонатите и понижи прогнозите си за третото фискално тримесечие.

Основните бенчмарк индекси успяха да задържат възходящата си тенденция за четвърти пореден ден, като Standard & Poor's 500 се вдигна с 1.72% до 1 209.11 пункта, а Dow Jones Industrial Average - с 1.66% до 11 433.18 пункта.

Показателно за успокоените тревоги на инвеститорите е повишението на Russell 2000, който добави 1.33% до 713.51 пункта, и успя да се задържи на позитивна територия за четвърти пореден ден - рекорд, който не бе постиган от началото на юли. По принцип, малките компании, които са включени в индикатора, се считат за един от по-рисковите сегменти на пазара.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg