Фондовият пазар се окопа на постигнатите нива

815
Фондовият пазар се окопа на постигнатите нива

Фондовият пазар се окопа на постигнатите в сряда нива и за втори пореден ден отказа да се раздвижи въпреки няколкото публикувани окуражаващи новини. Инвеститорите изглежда са уморени да се водят от спекулации какво може да се случи в Европа и очакват реални действия, преди да предприемат следващия си ход.

Те не реагираха толкова ентусиазирано, колкото може да се очаква, на признаците за толкова дългоочакваното подобряване на пазара на труда в САЩ.

През ноември ведомостите за заплати са скочили със 120 хиляди, спрямо ревизирана стойност от 100 хиляди за предходния месец. Повече от половината от новонаетите служители са в областта на търговията на дребно и агенциите за временна помощ, обявиха от Министерство на труда.

След серията изненадващо позитивни новини за американската икономика обаче, пазарът реши, че вече е калкулирал в сметките си факта, че САЩ ще избегнат рецесията, и дълговата криза в Европа остава в центъра на вниманието.

Разнесоха се спекулации, че Старият континент ще опита да заобиколи правилото, забраняващо на Европейската централна банка да отпуска заеми на затънали в дългове национални правителства. Според плана, институцията ще отпусне 200 млрд. евро на Международния валутен фонд, който от своя страна да предостави средствата на най-закъсалите държави. Ентусиазмът, който тази новина би трябвало да подхрани бе попарен от републиканците във Вашингтон, които заплашиха, че ще опитат да блокират бъдещо участие на МВФ във спасителните схеми за Европа.

Те имат властта да направят това, тъй като САЩ са най-големият акционер в институцията.
Развитието напомни на пазара, че каквито и приятни макроикономически доклади да излизат напоследък, бъдещето в прекалено голяма степен зависи от доста трудни политически решения. Германия и Франция продължават да настояват за по-близко икономическо сътрудничество и по-строги бюджетни правила, преди да подадат ръка на закъсалите си съседи.

На среща на Европейската централна банка на 8-ми декември инвеститорите се надяват институцията да отхлаби още монетарната си политика и да обяви ново понижаване на лихвените равнища.

Засега обаче основните бенчмарк индекси завършиха рекордно силната си седмица почти без промяна, като напредъкът в сектора на финансите бе компенсиран от спад на дружествата от здравеопазването.

Финансите бяха най-силно представилата се индустрия от S&P 500, с повишение от 1.4%. Акциите на JPMorgan скочиха с 6.1 на сто до $32.33, на Morgan Stanley – със 7% до $15.52, на Citigroup Inc. – с 4.4% до $28.17, а на Goldman Sachs Group Inc. – с 3% до $97.25.

Някои сини чипове обаче не извадиха подобен късмет. Глобалният лидер в областта на строителната и минна техниха Caterpillar приключи сесията с понижение от 0.6% на $96.29, губейки отбелязаният по-рано през деня напредък от 1.2%. Chevron Corp. поевтиняха с 0.1% до $101.69, въпреки че опитаха да пробият с поскъпване от 1.3%.

Отличник сред дружествата, включени в S&P 500 бяха Western Digital, като котировките по позицията скочиха със 7.5% до $31.44. Производителят на твърди дискове повиши очакванията си за печалбата за текущото тримесечие, като оповести, че продажбите се съвземат след наводненията в Тайланд, които разрушиха фабрики и затрудниха доставките на материали.

Здравеопазването преживя труден ден, след като щатската здравна каса Medicare обяви, че започва проверки в болниците в 11 щата поради съмнения, че са провеждани медицински необосновани сърдечни и ортопедични процедури.

Секторът падна с 1.3%, като сред най-силно пострадалите позиции бяха Tenet Healthcare, чиито книжа се сринаха с 11% до $4.18 и Boston Scientific, със загуба от 6.8% до $5.50.

Макар че завърши вяло, изминалата седмица остава рекордно успешна. Dow Jones Industrial
Average, който в петък мръдна с по-малко от 0.1% надолу до 12019.42, е скочил с общо 7% за последните пет работни дни – рекорд, който не е постиган от юли 2009 г. насам. Standard & Poor's 500 пък отбеляза най-силното седмично покачване от март 2009 г., като напредна с общо 7.4%. В петък и този индикатор застопори на постигнатите нива, като се снижи с под 0.1% до 1244.28. Nasdaq Composite затвори на 2626.93 – с повишение от 0.03% за деня и 7.6% за седмицата.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...