G20 назначава exit strategy за средата на 2010 г.

1423
G20 назначава exit strategy за средата на 2010 г.

Срещата на финансовите министри и управители на централни банки на държавите от G20 ще се открие в петък в шотландския град Сейнт Андрюс. В рамките на два дни G20 ще обсъжда сроковете и пътищата за оттегляне на антикризисните мерки в подкрепа на икономиката, както и дисбалансите в световната търговия. Отново ще бъде повдигната темата за реформи на световните финансови институции, пише Interfax.

Участниците на срещата могат да препоръчат на държавите от G20 да пристъпят към оттегляне на антикризисните мерки (exit strategy) в средата на 2010 г., съобщи пред журналисти източник от руската делегация.

„Единият от въпросите, който ще стои на дневен ред е кога да задействаме следкризисния механизъм (...) По всичко личи, че ще стане въпрос за втората половина или средата на 2010 г.", каза той, подчертавайки, че „това ще е важен сигнал за пазара".

Източникът отбеляза, че нагласите на всички са положителни, „защото ръстът, макар и не устойчив, все пак е налице". „Общият тренд е положителен и по всичко личи, че времето „Х", за разгръщане на мащабен посткризисен механизъм е не толкова далеч. Очевидно това ще е средата на 2010 г.", каза събеседникът пред агенцията.

Според него представителите от G20 ще обсъдят още въпросите как пазарите ще реагират на оттеглянето на държавните стимули, широко приложени от много държави от началото на кризата и „как да се смекчи ефекта от премахването на подпорите от икономическия живот".

„Всички се притесняват, че ако това се случи едновременно и повсеместно, ефектът върху пазарите ще е крайно негативен, поради което декомпресията трябва да бъде поетапна - нужно е да изплуваме от дълбините постепенно. Етапите за изплуване на икономиките на повърхността и нормалното й функциониране е основен въпрос днес", посочи източникът. Той допълни, че ръководителят на руската делегация и финансов министър на РФ Алексей Кудрин планира на форума и двустранни срещи с колегите си от Великобритания и Германия.

При това финансовата двадесетица ще се заеме и с определяне на сроковете за реформиране на международната финансова система, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на анонимен източник от Министерството на финансите на САЩ.

Представителите на G20, очаквано, ще обсъдят и въпросите за изправяне на дисбалансите в световната търговия и инвестиции, които са не само една от вероятните причини за сегашната световна икономическа криза, но и по мнение на редица експерти, застрашават бъдещото възстановяване на световната икономика.

Както пояснява Bloomberg американските потребители са теглили кредити за покупката на стоки, произведени в Азия. Азиатските производители на свой ред инвестирали постъпленията в държавни облигации на САЩ, което занижило цената на кредитния ресурс, предпоставка за надуването на кредитния балон.

„По степента на икономическо възстановяване, жизнено необходимо е да продължи сътрудничеството в сферата на по-ефективно управление на световната икономика, което признава напълно фактът, че икономиките на нашите страни са силно взаимозависими", отбеляза в послание към представителите на G20 министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг.

Анализатори говорят, че сред лидерите и представителите на G20 се наблюдава все по-голямо раздалечаване във възгледите си за световната икономика. Неотдавна разногласията между британския и американски регулатор станаха очевидни по отношение на политиките за изплащане на бонуси на служители във финансовия сектор.

Китай, въпреки натискът на световната общественост, възпрепятства укрепването на националната си валута, а централните банки на отделни държави променят лихвените проценти, без да съгласуват действията си с партньорите.

Валутната политика също може да е една от темите за обсъждане на срещата в Сейнт Андрюс.

На срещата на лидерите на държавите от G20 в американския град Питсбърг се реши за полагане на „основи за силен, стабилен и балансиран ръст". Страните с голям търговски дефицит се задължиха да си помагат повече, докато държавите с излишъци трябва да се стремят към разширяване на вътрешното потребление.

Срещата в Шотландия е подготвителен етап за бъдещия форум на високо ниво, насрочен за юни 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg