Гърция: Разпродажбата започва

1380
Гърция: Разпродажбата започва

Затъналата до уши в дългове Гърция търси начини да позапълни огромните дупки в бюджета. И затова сега правителството в Атина реши да започне разпродажба на ценни държавни "прибори".

Целта е в държавната каса да влязат пари, за да се изпълни едно от исканията на еврозоната и Международния валутен фонд. Съгласно споразуменията между 2011 и 2013 Гърция трябва да продава годишно държавна собственост за минимум един милиард евро. И ето, че сега министерството на финансите в Атина оповести приватизация в няколко сектора.

Пощите, железниците и сие

Дялове от държавните железници, които според министерството, реализират загуби от един милиард евро на година, ще трябва да бъдат пласирани на частни инвеститори. „Близко до ума е, че така не може да продължава и че работещите на загуба сегменти трябва да бъдат продадени," заяви министърът на инфраструктурата и транспорта Димитрис Репас. Това означава, че 49 процента от дяловете на железниците ще преминат в частни ръце.

Освен това държавата се разделя и с части от водоснабдителната мрежа - в Солун с 49 процента, и в района на Атина с десет процента. Гръцкият министър на финансите Папаконстантину обяви също, че се планира и продажба на 39 процента от дяловете на пощите.

51% остават в ръцете на правителството

Във всички обявени за приватизация предприятия правителството обаче ще запази мажоритарния контрол от най-малко 51 процента. Дълговете в телекомуникационния концерн OTE и доставчикът PPC остават обаче в държавни ръце, декларира финансовото министерство в Атина. Важна роля в усилията за заздравяване на държавните финанси играе пазарът на хазарта. Монополът на фирмата OPAP, който изтича през 2020 година, ще бъде удължен. Държавата участва с 34 процента в това предриятие.

Все още обаче не е съобщено нищо за очакваните приходи от приватизационните сделки.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

добре .........
# 0
13:06 | 6 June 2010
дошли в клуба на бедните.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg