Истерия на фондовия пазар

1579
Истерия на фондовия пазар

Дълго трупаното макроикономическо безпокойство се превърна в паника в четвъртък, като инвеститорите се надпреварваха да продават, за да поверят капиталите си в по-сигурни вложения от фондовия пазар.

Индексът Standard & Poor's 500 регистрира най-силния си спад от февруари 2009 г. насам, като се срина с 4.8% до 1 200.07 пункта. Бенчмарк показателят се е стопил с общо 11% от 22 юли, което е най-сериозната му загуба от началото на бичия пазар през март 2009 година. От всички 500 позиции в S&P 500, едва три постигнаха повишаване на котировките.

Акциите на тринадесет компании поевтиняха с над 10 на сто. Всички икономически сектори „паднаха", водени от енергетиката, индустрията и производителите на суровини, със срив от над 5.3%.


Индексът Dow Jones Industrial Average изтри напредъка, отбелязан през 2011 година, като загуби 512.76 пункта, или 4.3%, и затвори на 11 383.68 пункта.

Настроението можеше да бъде описано като истерия - 14 милиарда акции смениха притежателя си, или с 90% над среднодневното ниво за последните три месеца.

Освен пороят от разочароващи макроикономически данни за САЩ, който се изля напоследък, инвеститорите са разтревожени и от ситуацията в Европа. Интервенциите на Япония на валутния пазар пък доведоха до най-ниското ниво на йената спрямо долара от октомври 2008 г. насам.

Намесата на Страната на изгряващото слънце понижи цените на стоките, изчислявани в щатската валута, и подкопа позиции на компании като Chevron Corp. и Alcoa Inc.

Председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише намекна, че едва ли ще повиши лихвите в еврозоната, цитирайки инфлационни рискове.

В петък се очаква официалният доклад на Министерството на труда за безработицата в САЩ и анализатори предвиждат нивото й да се е задържало над 9%.

Още една разочароваща новина вероятно ще изтрие шансовете за възстановяване на фондовия пазар, освен ако слуховете, че Федералният резерв е готов да се намеси, не се окажат верни.

Инвеститорите се подготвят за евентуална рецесия и бягат към по-спокойни убежища. Най-голямата банка в света за попечителски услуги Bank of New York Mellon Corp. обяви вчера, че ще взима от клиентите си такса от 13 базисни пункта за „изключително високи" депозити в кеш, след като нивото на депозитите й е нараснало значително. Един базисен пункт се равнява на една стотна от процента.

Бенчмарк показателят, следящ компаниите, най-пряко зависими от представянето на икономиката, Morgan Stanley Cyclical Index, „падна" с 6.7%, като всички 30 позиции регистираха понижение. Dow Jones Transportation Average, който също се счита за директно зависим от икономиката, се срина с 5.1%.

Енергетиката и производителите на суровини бяха сред най-силно пострадалите позиции. Акциите на втората по големина петролна компания в САЩ, Chevron, поевтиняха с 5.8% до 96.84 долара. Водещият производител на стомана Alcoa загуби 9.3% от стойността на книжата си и затвори на 12.94 долара.

В паниката си пазарът не прощава разочарованията. Веригата за облекло Gap обяви, че продажбите за юли са намаляли с пет на сто, докато анализаторите очакваха свиване от само 0.6%. Това доведе до обезценяване на дяловете от дружеството с 12% до 16.98 долара.

Само три позиции от S&P 500 успяха да регистрират ръст. Motorola Mobility Holdings Inc., производителят на мобилни телефони, който се откъсна от компанията си майка Motorola Inc., се поскъпна с 3.6% до 23.09 долара. Производителят на чакъл Vulcan Materials Co. поскъпна с 1.6% до 33.54 долара, а базираното в Сан Франциско дружество за комунални услуги PG&E Corp „напредна" с 0.4% до 40.65 долара.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg