Ив. Груев: Бичият септември

1337
Ив. Груев: Бичият септември

„Месец септември традиционно се е доказал като мечи месец през историята. Това обаче съвсем не означава, че спадовете са задължителни. Всъщност, нищо не е задължително за пазарите освен закономерността, че всяко покачване има нужда от обратно движение, което да го контрира", коментира Ивайло Груев от Home-traders.eu.

Остават два вечни въпроса:

1.От къде да търсим обрат?

2.От какъв магнитут ще бъде започналият спад?

„Сезонните особености, разбира се, имат някакво значение за статистиката. За нас вълновите анализатори обаче, от първостепенно значение е какво рисуват вълните. Често съм обвинявам че съм екстремна мечка. Признавам, че това отговаря на истината и ще продължа да бъда, докато графиките показват мечи сценарии. Това обаче съвсем не ми пречи да имам в краткосрочен план и дълги позиции, ако графиката подсказва, че предстои да се покачва. Например в анализа, който подготвих за Profit.bg на 26 август представих, закриването и хеджирането на огромен брой къси позиции поради една най-важна причина. Индексите отказаха да направят пет вълни надолу - фигура 1.", допълва експертът.

Фигура 1 от 26 август 2010 г.

„През следващите дни продължих да откривам още дълги позиции с цел да преследвам очакваната тогава С вълна, която все още се развива. Към момента тя все още не изглежда напълно завършена, но днес и в началото на следващата седмица ще се наложи да предприема действия за закриването на дългите позиции, защото логичният таргет за вълна С от 2 зелна ще бъде достигнат - фигура 2. Вълна 5 от С от 2 зелена не бива да надскача нивото 1160, защото ако това се случи, вълна 3 синя от С ще остане най-къса, което е недопустимо, съгласно Вълновата теория на Елиот. Всъщност, именно цената 1160 е ключова съпротива за този индекс. Ако индексът S&P500 я надскочи, ще се подготвим за още по-бичи сценарий, който може да продължи и до зимните месеци. Ако обаче нивото 1160 не бъде пробито още през близките една две седмици ще очакваме обрат и ще е добре да облечем отново мечата кожа. Важно е да се отбележи, че пазарните индекси може да се движеха нагоре през последните седмици, но това покачване бе съпроводено с намаляващи обеми. Това е едно предупреждение, че на биковете им липсва сила. Явно и на самия пазар не му е ясно каква е бъдещата му посока и за това активността остава малка", посочва още Груев.

Фигура 2

„Валутната двойка EUR/USD запази частичен синхрон с фондовите индекси. Допускам, че той ще се запази, но не е задължително да последва реверсия в един и същи ден. Дори съгласно структурата на неговата графика спрямо S&P500 може да се каже, че вероятността е индексът да преобърне преди EUR/USD. Той е много по-близо до хипотетичния таргет. Еворото има потенциал нагоре поне още няколкостотин пипса преди да приключи голямата възходяща корекция, започнала в началото на юни - фигура 3.", според Ивайло Груев.

Вижте сценарият на Ивайло Груев за EUR/USD на ForexNews.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш до ИВО
# 0
21:09 | 18 September 2010
Много ДОБРЕ.......!!!!.....Предвид доларовата печатница-силните индекси означават слаб долар........обаче каква е ролята на златото в цялата тази какафониа-високо скоростен ниско рисков актив с огромен потенциал за растеж или поредния капан за инвеститорите.......?????!!!!!!........
ekonomist
# 1
14:09 | 17 September 2010
ne znam, tova dali ,onova dali ,no edno ne6to znam i to sas sigyrnost ,a to e ,4e ni o4akva svirepa i bez pari4na zima.Na g-n I. Gruev moga samo da mu blagodarq za "to4niq" analiz.
trader
# 2
13:09 | 17 September 2010
ivo , ako scenaria ti se potvardi togava imame klasi4eski " dead cat bounce "
Diversified assets one year after the crisis
# 3
11:09 | 17 September 2010
След мечките идват биковете, а след големите мечки като тази до първото тримесечие на 2009 г., на фондовите пазари започват да доминират големите бикове. Цикличността в икономическото развитие е основен принцип, а техническите анализи улесняват правилното и навременно разпознаване на основните тенденции и на краткосрочните трендове на капиталовите пазари. На световните капиталови пазари, част от които е и българският, има възходящи тенденции. Според мен стойност на SOFIX от 400 е значително по-голяма отколкото е 260. Останалите български борсови индекси също имат по-големи стойности. Дори и имотният индекс започва да се повишава. Поздрави за екипа на Профит.Бг, както и за г-н Ивайло Груев.
trader
# 4
10:09 | 17 September 2010
pozdravleniq na ivo za analiza
ti smotan li si
# 5
10:09 | 17 September 2010
sp500 e nalikvidna kompaniq taka li .hahahaha
Smotan li si
# 6
10:09 | 17 September 2010
abe kak moje tozi da pravi tehnicheski analizi i manipulacii na nelikvidni kompanii
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg