Как се представяха индексите от ЦИЕ през първата половина на 2007 година?

567
Как се представяха индексите от ЦИЕ през първата половина на 2007 година?

Родните индекси се повишиха до нови рекордни стойности през днешния ден, като ръстът им съвпадна с края на първото полугодие. От началото на годината индексът SOFIX се е повишил с 15.3%, а широкият BG 40 е добавил към стойността си значителните 55% по данни на БФБ.

Случайно или не, до нови рекордни стойност в края на полугодието се повишиха и румънските индекси. Индексът ВЕТ добави към стойността си 0.8%, до ниво от 9 665.61 пункта, като от началото на годината той се е повишил с около 20%.

До нова рекордна стойност се повиши днес и индексът ВЕТ-С, който скочи с 0.7%, до ниво от 6 559.52 пункта. За годината индексът се е повишил с над 30%.

Най-много през днешния ден добави финансовият индекс BET-FI, повишил се с 3.3%, до ниво от 87 432.87 пункта, което също бе повишение на индекса до нов рекорд. От началото на годината индексът се е повишил с над 35%.

Добре е да видим как са се представяли и другите индекси в региона през първото полугодие. Така например сръбският основен индекс BELEX 15 е добавил към стойността си близо 69%, въпреки че през днешния ден завърши с понижение от 0.8%, до ниво от 2 835.52 пункта.

Основният македонски индекс МВI-10 се е повишил с 86.4%, до ниво от 6 917 пункта, след като приключи последния ден на първото полугодие също с понижение от 0.2%, до ниво от 6 917.51 пункта. През настоящия месец индексът се повиши и до рекордна стойност, достигайки ниво от близо 7 400 пункта, като не успя да се задържи трайно над посоченото ниво.

Индексът Crobex на кандидатката за членство в ЕС - Хърватия е регистрирала ръст от около 51% от началото на годината, което също не е никак лошо постижение. Ръстът на основния индекс се предопределя от очакваното присъединяване към ЕС, както и в резултат на ускорения й ръст.

Не особено убедително се е представял руският индекс RTS през първото полугодие, като за периода той се е повишил едва с 5.3%.

Значително по-малко е повишението на индексите на новоприетите страни членки на ЕС, чиито борси могат да се определят като значително по-големи от тези на България и Румъния, двете най-нови членки на ЕС.

До нова рекордна стойност през настоящата седмица се повиши унгарският основен индекс BUX след силното повишение на най-голямата петролна компания в страната. От началото на годината основният унгарски индекс се е повишил с 15.55%.

Чешкият основен индекс регистрира повишение за първите шест месеца на настоящата година от близо 17%, което, макар и добро постижение, едва ли би могло да впечатли особено родните инвеститори, свикнали на значителни по-високи доходности или тези, инвестиращи на по-слабо развитите съседни пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...