Капитализацията на борсата намалява с над 2 млрд. лева от началото на годината

1152
Капитализацията на борсата намалява с над 2 млрд. лева от началото на годината

Хлъзгаво се оказа началото на годината за родните инвеститори, като вместо очакваното от много от тях повишение на индексите в началото на годината, ставаме свидетели на свирепо понижение в началото на новата 2008-а.

Днес индексите регистрираха близки до рекордните в историята си понижения за един ден, като по над 5% загубиха основните индекси - SOFIXи BG40.

Сериозните загуби днес стават реалност и на фона на завършването на щатските индекси на положителна територия вчера.

И на фона на понижението през първите дни на новата година при относително ниски обеми, или под средните за последните три месеца, днескашното понижение става реалност при относително високи търгувани обеми.

След първите три часа на търговията средният оборот на борсата е вече близък до средния, в размер на 10.9 млн. лева.

Тревожна е и тенденцията, че родните индекси не са приключили нито една от борсовите сесии от началото на годината на положителна територия.

С близо 7.3% се е понижила пазарната капитализация на борсата само от началото на 2008-а, което кара голяма част от инвеститорите сериозно да се притесняват. Към момента тя възлиза на около 26.84 млрд. лева, в сравнение с 28.99 млрд. лева към края на миналата година.

Може да се каже, че през днешния ден се наблюдава повсеместно понижение, като никой от "сините чипове" не бе подминат от спада и всички сектори бяха засегнати.

И докато много от пазарните участници предвиждаха относително спокойна търговия в началото на годината в очакване на изнасянето на годишните отчети на дружествата, които да определят бъдещата посока на индексите, то тези очаквания не се оправдават до момента.

Сега почти всички инвеститорски погледи са насочени към чаканите отчети, с надеждата че те ще променят досегашния ход на събитията, като оправдаят заложените очаквания в нивата на акциите.

Този ефект може да бъде дори по-лесно постигнат, на фона на значителната корекция през последните три месеца, обхванали родната борса.

И все пак в главата на много от нас се прокрадва мисълта - "ами ако отчетите не са добри?, какво ще стане тогава?". Времето ще покаже! Място за паника обаче на пазара няма, тъй като тя е най-лошият съветник за инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...