Китай се готви за усвояване на северноморския път

2543
Китай се готви за усвояване на северноморския път

Тази седмица стана ясно, че китайски магнат е новият собственик на 0.3% от територията на Исландия. Официално целта му е да построи туристически комплекс. Но на Запад предполагат, че частната инициатива служи за параван на геополитическите стремежи на Пекин да получи стратегически плтацдарм в Атлантика, пише Независимая газета, според което издание КНР е заделила 1 трлн. долара за придобиването на земи и компании в чужбина.

Китайският милионер Хуанг Нубо планира да купи участък с площ 300 кв. км в Североизточна Исладния. Той иска да създаде туристически център.

Противниците на проекта обаче задават въпроса, защо са нужни 0.3% от територията на Исландия, за да построиш хотел? Критиците на частната инициатива предупреждават, че зад нея може би се крият геополитически интереси на Пекин спрямо страна, която е член на НАТО.


Макар населението на Исландия да наброява 320 хил. човека, тя заема стратегически важно място между Европа и Северна Америка. А занапред Исландия може да се превърне в център при превозите на стоки в Европа от Азия - климатичните промени могат да доведат до това, че водите на Арктика да се открият за интензивно търговско корабоплаване.

Както подчертава английският Independent, северният морски път е непроходим днес с месеци. Преносът на стоки от източните пристанища на Китай през Суецкия канал към Северна Европа отнема в момента 20-ина дена. Но ако ледовете се оттеглят, то доставката им ще се намали с поне седмица.

Сделката бе уговорена с частни земевладелци. Но е нужно и разрешението на исландското правителство, което също притежава част от територията.

Министърът на външните работи на Исландия Огмундур Йонасон изрази безпокойство пред Financial Times. „Китай купува активно земя по целия свят. Ето защо трябва да си отговорим на въпроса какви ще са международните последици от това", каза той.

Участъкът няма пряк достъп до вода, но е разположен в близост до участък, където би могло да се построят дълбоководни пристани.

Исландия се опитва да преодолее последиците от банковата криза през 2008 година. В тази връзка външното министерство на страната приветства чуждите инвестиции и се стреми да увеличи притока на туристи. Но в дипломатическото ведомство подчертават, че проектът трябва да се проучи много внимателно.

Бизнесменът Хуанг Нубо е колоритна личност. Той се определя като поет и пътешественик. Хуанг е катерил Еверест, бил е на Южния и Северния полюс. В списъка на Forbes заема 161 място сред най-богатите в Китай. Състоянието му се оценява на 890 млн. долара. Компанията Чжункун, начело, на която стои Хуанг, притежава мнозина курорти и туристически обекти в Китай.

Но дали този предприемчив човек би могъл да се сдобие с всичко това, без благословията отгоре?

Кариеарата на Хуанг е пряко свързана с Комунистическата партия. Той работи началник отдел в департамента за пропаганда на ЦК, както и в Министерството на строителството към отдела, отговарящ за историческите паметници.

В разговор пред Независимая газета, Виля Гелбрас, професор в Института за страните от Азия и Африка при МГУ, посочи, че „частните китайски компании зад граница играят не рядко ролята на фасада, прикриваща държавни капиталовложения. На държавните компании се гледа с лошо око в много страни. Това, че Китай купува земи и компании в Африка, Латинска Америка, в други части на света - не е новина. Китай задели 1 трлн. долара за инвестиции в чужбина през следващите 10 години".

Износът на китайски капитали преследва четири цели. Първо - да осигури на Китай достъп до суровини. Второ - създаване на мрежа търговски организации, които да стимулират продажбите на китайски стоки. Трето - гарантиране на работни места на китайци. Няколко милиона китайци вече работят в компании, закупени от КНР. И четвърто - достъп до нови техники и технологии, смята експертът.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

AnNtaub
# 0
07:12 | 7 December 2012
Always a good job right here. Keep rolnlig on through.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg