Китай учуди света

1062
Китай учуди света

Китай убеди експертите, че неговата икономика се възстановява. Последната информация за темповете на възстановяване дотолкова порази експертите на Banc of America - Merrill Lynch, че те подобриха своята прогноза за ръста на БВП на страната. Китайската икономика, въпреки достатъчно сериозното свиване на темповете на нейния ръст, нито веднъж по време на цялата криза не е получавала прогноза за свличане на БВП в червената зона, коментира Интерфакс.

С всеки изминал месец прогнозите само се подобряваха. След официалните инстанции повлякоха крак и експертите. Banc of America - Merrill Lynch подобри прогнозата си за ръст на БВП на Китай през 2009 г. от 8% до 8.7%. Независимите анализатори смятат тези новини благоприятни за инвеститорите, предпочитащи да влагат средства в акции на компаниите от континентален Китай, съобщава изданието MarketWatch. Публикуваните в последно време икономически статистически данни "убедиха пазара в реалността на възстановяването на Китай", отбелязва в аналитичния отчет икономистът на Merrill Тин Лу.

"Определено време нашата прогноза за ръста на БВП през 2009 г. от 8% беше най-оптимистичната от съществуващите и даже се смяташе за противоречива и необоснована. Какви промени само за две тримесечия! Последните статистически данни свидетелстват, че Китай надхвърля нашите очаквания", заяви той.

Според новата прогноза на Merrill Lynch, БВП на Китай ще нарасне с 9.2% през третото тримесечие на 2009 г. и с 11.3% през четвъртото тримесечие. Оценката на ръста през следващата година беше подобрена от 9.6% на 10,1%. По-рано беше съобщено, че БВП на Китай, третият по-големина в света, е нараснал през второто тримесечие на 2009 г. с 7.9% в сравнение със същия период на миналата година, през първото тримесечие увеличението на БВП е достигнало 6.1%.

Промишленото производство се е увеличило през юни с 10,7% в сравнение с аналогичния период на миналата година срещу ръст от 8.9% през май. Експертите очакват по-нататъшно ускоряване на темповете на ръст на китайската икономика през второто полугодие. Китайското правителство заявява, че възнамерява скоро да доведе ръста на БВП до 8%, което ще позволи на страната да избегне ръста на безработицата и обществените вълнения. За да постигне това, Китай обяви миналата есен програма в размер на 4 трилиона юана /585 милиарда долара/, която позволи да се възстанови ръста на китайската икономика да се подкрепят съседните страни износители.

Пакетът от антикризисни мерки включва преди всичко инвестиции в развитието на земеделието, здравеопазването и инфраструктурата на страната. Освен това, ЦБ на КНР пет пъти от началото на септември намаляваше банковата лихва, а също така прокара редица мерки за стимулиране на износа. Лихвите в Китай са на най-ниското равнище за последните 4 години. На практика всички икономисти са съгласни, че през тази година не трябва да се очаква промяна на цената на кредитирането.

Народната банка на Китай ще увеличи лихвите малко по-късно, най-вероятно през 2010 г. на фона на очакващото се възстановяване на икономиката на страната. Въобще Китай обича да учудва. В края на юни 2009 г. златните и валутни резерви на Китай се увеличиха в сравнение със същия период на 2008 г. със 17.84% и достигнаха до 2.13 трилиона долара. През второто тримесечие на 2009 г. те са се повишили със 177.9 милиарда долара, което с "23 пъти надхвърля сумата на увеличаване на златните и валутни резерви през първото тримесечие на годината", отбелязват местните медии. Това означава, че след кракът период на нестабилност златните и валутни резерви на страната са се върнали към ускорения ръст". Златните и валутни резерви на КНР ще се увеличават минимум с 200 милиарда долара годишно през следващите години, смятат икономистът от UBS AG Ван Тао.

Ръстът на БВП на Китай през 2009 г. ще бъде 8%, прогнозират и експертите от Държавния информационен център на КНР (този орган е не подчинение на Държавния комитет на КНР за развитието и реформите). Съобщението му беше публикувано от местни медии. Експерти смятат, че дефлацията в Китай за 2009 г. ще бъде 0.5%, при това цените на производителите ще спаднат с 5%. Според прогнозата на експертите, китайският внос и износ през 2008 г. ще се свие с 16% и 17.5% съответно. Положителното салдо на външнотърговския баланс на КНР при приключване на годината ще бъде 220 милиарда долара. През 2008 г. този показател беше равен на 295.5 милиарда долара. Едновременно с това в съобщението се подчертава, че в Китай няма необходимост от въвеждане на допълнителни мерки за поддържане на икономиката.

По друг начин мислят от Международния валутен фонд. Бордът на директорите на МВФ се обяви в подкрепа на нови стъпки за стимулиране на икономически ръст на Китай от страна на правителството. Част от директорите се обявиха, както се казва в съобщението на Фонда, за по-нататъшно повишаване на курса на юана, при това някои характеризираха неговия курс като "значително подценен". Но по това мнение не е постигнато единодушие, макар по-рано МВФ, както и водещите западни страни, постоянно се обявяваше за ревалвация на китайската валута.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg