Кризата обхванала банките и брокерите в САЩ дава възможности за хеджфондовете

565
Кризата обхванала банките и брокерите в САЩ дава възможности за хеджфондовете

Кризата, обхванала банките и водещите брокери на щатската борса, облагодетелства до голяма степен частните инвестиционни фондове и хеджфондовете.

Над 45 трейдъри, инвестиционни банкери и анализатори, както и други изпълнителни мениджъри, са напуснали традиционните финансови институции, представени на борсата, за да се присъединят към частни фондове, сочи изследване на Bloomberg. В бройката не са включени тези, които са напуснали, за да основат своя собствена компания.

Намаляването на възнагражденията и бонусите им са една от основните причини за такъв отлив на ценни кадри, сочи още анализа.

Подобна тенденция се наблюдаваше при банкерите през последните пет години, които сменяха своята работа срещу по-добро възнаграждение, то определено може да се каже, че тенденцията се засилва.

Сред най-нашумелите привличания на ценни кадри е това на Бил Кинг от JPMorgan Chase & Co. в хеджфонда Citadel.

На фона на глобалната криза на ипотечните пазари инвестиционните банки поемат все по-малко рискове, като намаляват използвания ливъридж и продават активи. Работата за трейдъри и инвестиционни банкери намалява, а с това и техните бонуси и компенсации.

Вчера стана ясно, че печалбата на втората по големина инвестиционна банка в САЩ - Morgan Stanley, е паднала с 57% през второто тримесечие на годината, след като от банката отчитат по-слаби приходи от търговски и инвестиционни операции.

От юли миналата година насам най-големите банки и брокери в света са намалили персонала си с 83 000 души, като най-много намаления са регистрирани в Citigroup Inc. и Bear Stearns.

Въпреки че затрудненията на финансовите пазари доведоха до затваряне на много хеджфондове, индустрията, която възлиза на 1.9 трлн. долара, продължава да расте и да се развива, и сега има възможност да привлича чисококвалифицирани кадри, коментират специалистите.

През първото тримесечие на годината нетните потоци към хеджфондовете възлизат на близо 16.5 млрд. долара, по данни на Hedge Fund Research Inc.

Това става въпреки факта, че за първите пет месеца на годината средната доходност на подобен род фондове възлиза на едва 0.11%. За сравнение за същия период широкият индекс Standard & Poor's 500 Index се е понижил с 8.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg