Нарастват шансовете щатската икономика да изпадне в рецесия

578
Нарастват шансовете щатската икономика да изпадне в рецесия

Нов доклад на Merrill Lynch сочи, че се очаква световната икономика да остане относително резистентна към забавянето на щатската, като не изключва също така най-голямата световна икономика да изпадне в рецесия през първото полугодие на следващата година.

От друга щатска инвестиционна банка Morgan Stanley също са на мнение, че е възможно щатската икономика да изпадне в рецесия през следващата година.

От там прогнозират минимален положителен ръст на икономиката през четвъртото тримесечие, който ще бъде последван от две отрицателни тримесечия със спад.

Очакванията са световният икономически ръст, без да се включва този на САЩ, да се забави минимално до 5.6% на годишна база, в сравнение с 6% през тази година.

Силното забавяне на щатската икономика и дори изпадането й в рецесия през първата половина на следващата година се очаква да окаже изключително неблагоприятно влияние на резултатите на щатските компании.

Това ще наложи Фед да понижи нивото на лихвите до 2% на годишна база, до средата на 2009 година, прогнозират още от Merrill Lynch.

Очаква се втората най-голяма световна икономика - японската - също да намери своето дъно в средата на следващата година, след което да стартира трайното си възстановяване.

Ръстът в еврозоната се очаква също значително да се забави през следващата година. Сред основните причина за тези очаквания са прогнозите за силна европейска валута спрямо щатския долар, високите цени на петрола и енергийните суровини.

Очаква се развиващите се страни да продължат със силното си представяне и през следващата година, като се очаква силно дефиренцирано представяне на различните страни. Общото, което ще се наблюдава между страните от региона се очаква да бъде силният инфлационен натиск.

Прогнозите сочат още известно възстановяване на долара спрямо останалите основни валути.

Очакванията са още, че забавянето на ръста на основните икономики като цяло ще доведе до понижение в цената на петрола до под 70 долара за барел към края на следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg