Най-добрият румънски фонд с отрицателна доходност от над 15% за четири месеца

858
Най-добрият румънски фонд с отрицателна доходност от над 15% за четири месеца

Инвестиционните фондове, инвестиращи на румънската фондова борса, са били засегнати горе долу еднакво от корекцията през последните месеци, независимо от насочеността на инвестициите им, сочи публикация на финансовото издание ZF.ro.

Спад са регистрирали не само акциите на малките и средно големите компании на борсата в северната ни съседка, но и тези на сините чипове.

Основният румънски индекс BET се е понижил с 20%, докато ВЕТ-С следящ изменението на всички листнати на борсата компании, е загубил 14.4% от стойността си.

За първите четири месеца на годината най-добре представящият се фонд в Румъния е бил Investica Altius с доходност от минус 15.3% на годишна база, докато този с най-голяма загуба в размер на 35.8% е бил Raiffeisen Romania Actiuni.

Най-добре представящият се инвестиционен фонд - КD Maximus, който през изминалата година приключи с доходност от 29.7, е загубил 24.7% от началото на годината.

Вторият най-добре представящи се фонд - Omninvest, с доходност за 2007 г. в размер на 24.8%, е регистрирал минус 28.2% за първите четири месеца на настоящата година.

Със загуби от по над 20% се отличават и останалите водещи по доходност фондове за 2007 година.

Понижението на румънските индекси се е изразило и в това голяма част от портфолио-мениджърите да намалят експозициите си в рискови активи от над 90% до около 70% от активите на управляваните от тях фондове.

Известно подобряване на обстановката е било отбелязано през април, когато голяма част от инвестиционните фондове са регистрирали положителна доходност, след известното възстановяване на индексите в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg