Не остават сигурни убежищата за инвеститорите

785
Не остават сигурни убежищата за инвеститорите

През 2011 г. глобалните пазари са показали понижение на капитализацията за първи път от 2008 г. Както отбелязва изследване на The Boston Consulting Group (BCG), инвеститорите са били разочаровани както от многообещаващите в миналото пазари на БРИК, така и от скандинавските страни. Но САЩ и редица развиващи се страни, начело с ЮАР напротив- са показали ръст на доходността от инвестиции.

Миналата година беше разочароваща за инвеститорите. Индексът на общата доходност от инвестиции (TSR) MSCI All Country World Investable Market се е понижил с около 6%, отразявайки безпокойството на пазарите от европейската криза и неустойчивото възстановяване на световната икономика, съобщава РБК Daily, позовавайки се на изследването на BCG.

Консултантът е анализирал доходността на повече от 5 000 компании в 40 страни и 37 отрасли на икономиката и отбелязва, че през 2011 г. едва шест страни са показали положителна доходност, докато в периода 2009-2010 г. те са били девет.

Сред успешните страни лидер е ЮАР (TSR +10%), следвана от Филипините (+8%). В групата влизат още САЩ и три развиващи се страни (Индонезия, Малайзия и Тайланд).

„Тези развиващи се страни показват високи темпове на растеж и за разлика от БРИК не са надценени. Много компании сега се преориентират към тези пазари“, коментира един от авторите на изследването Франк Плашке.

Важно е да се отбележи, че независимо от икономическия ръст на страните от БРИК, техните фондови пазари запазват мрачната си динамика. През 2011 г. загубите за акционерите в Бразилия, Русия, Индия и Китай са двуцифрени, което отразява неоправдано високите очаквания на инвеститорите за икономическия ръст в тях.

Сред аутсайдерите се оказаха почти всички европейски страни, което не е учудващо на фона на непрестанната криза. Но и в Европа тенденцията се промени: ако в края на 2010 г. скандинавските страни демонстрираха много по-високи показатели от южните страни, през 2011 г. Финландия и Дания се оказаха сред губещите. Единствен Швеция успя да запази положителен TSR от 2008 до 2011 г.

В САЩ, който влезе в групата на страните победители, се оказа, че има най-много компании- лидери по създаването на стойност. Ако през 2010 г. в топ 10 имаше седем американски компании, през 2011 г. само една компания British American Tobacco не е базирана в САЩ.

Три компании от топ 10 - VISA, застрахователят UnitedHealth и Apple са лидери по добавяне на стойност за акционерите си благодарение на активния си ръст. Останалите седем създават стойност за акционерите си основно за сметка на постоянно повишаване на рентабилността, както и на значителни дивиденти. Особено показателна за втория случай е цигарената промишленост. Дивидентната доходност на три „димящи“ концерна - Philip Morris International, British American Tobacco и Altria Group, е около 5.1% спрямо средна дивидентна доходност от 1.5%.

А самата класация на компаниите изглежда така:
10. Apple

Индекс на общата доходност(TSR): 26%

9.IBM

Индекс на общата доходност(TSR): 27%

8.Altria Group

Индекс на общата доходност(TSR): 28%

7.Pfizer

Индекс на общата доходност(TSR): 29%

6.British American Tobacco

Индекс на общата доходност(TSR): 30%

5.McDonald's

Индекс на общата доходност(TSR): 35%

4.Bristol-Myers Squibb

Индекс на общата доходност(TSR): 39%

3.Philip Morris International

Индекс на общата доходност(TSR): 40%

2.UnitedHealth

Индекс на общата доходност(TSR): 42%

1.Visa

Индекс на общата доходност(TSR): 49%

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Meeka
# 0
22:05 | 12 May 2012
All of my questions steeltd-thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg