Нови рекорди за американските индекси

868
Нови рекорди за американските индекси

Въпреки слабата търговия, поради честване на Деня на ветераните, американските индекси достигнаха нови най-високи стойности за последните 13 месеца. Акциите се повишиха след като суровините подновиха своя възходящ тренд и инвеститорите станаха много по-уверени, че заемите могат да останат евтини.

Очакванията за ниски лихвени нива натежаха над долара и дадоха тласък на акциите. Златото и петролът запазиха своите повишения, дори след като доларът се отдръпна от 15-месечно дъно. Спадът на долара беше като резултат от коментарите на служителите на ФЕД във вторник, които отбелязаха, че икономическото възстановяване е вероятно да бъда слабо и повториха, че централната банка ще задържи лихвите на ниски нива.

Рекордно ниските лихвени проценти и резултатът от спад в долара са основните сили, които стоят зад неотдавнашния скок в акциите. Златото достигна нови най-високи стойности, покачвайки се за девети пореден ден по време на най-печелившата поредица от 1982 г. насам, поради спекулации че централните банки и инвеститорите ще засилят покупките на ценния метал, след като доларът разширява своя спад. Някои анализатори очакват че златото ще достигне 1.300 долара за трой-унция до края на годината, като в момента то е на ниво от 1.122.30 долара.

В същото време ОПЕК предупреди, че устойчивото нарастване в цените на суров петрол над неговите текущи нива може да подкопае търсенето през следващата година на фона на нестабилното глобално икономическо възстановяване.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър заяви в сряда, че е окуражен от усилията на Япония и Китай да стимулират вътрешното търсене вместо да разчитат толкова много на американските потребители - стъпка, която ще допринесе за много по-стабилен глобален растеж.

Гайтнър каза, че вижда очевидно одобрение сред правителствата за създаване на политика, която ще доведе до по-балансирано, устойчиво развитие и ще избегне опасните дисбаланси, които допринасят за световната рецесия. Икономическото сътрудничество се очаква да бъде ключова точка по време на визитата на президента Обама в Токио в петък и събота, като също ще се занимават със сигурността и промените в климата. Инвеститорите също получиха подкрепа и от новината за 16.1% ръст в индустриалното производство в Китай. Това разпали очакванията, че глобалното възстановяване набира сила.

Компаниите от строителния сектор се повишиха след като Toll Brothers каза, че през последното тримесечие подписаните договори за нови жилища са се повишили с 42%. Macy's Inc. падна след като не увеличи прогнозите си за печалба и продажби за цялата година, дотолкова, доколкото анализаторите очакваха. Акцията загуби 1.57 долара, или 8.1%, до 17.86 след обявяване на загуба от 35 млн. долара и спад на продажбите с 3.9%.

Доверието в световната икономика се е понижило през ноември след като действията за централната банка да оттегли някои спешни мерки, разпалиха притесненията за силата на възстановяването, показа проучване на Bloomberg в шест континента. The Bloomberg Professional Global Confidence Index е паднал до 60.3 от 61.7 през октомври, най-високото ниво от поредицата, започнала от преди две години. Но въпреки това, стойности над 50 означават, че има повече оптимисти, отколкото песимисти.

В края на сесията Dow се повиши с 44.29 пункта, или 0.4%, до 10.291.26, като по време на търговията достигна ниво от 10.341.97 пункта, най-високата му стойност от 3-ти октомври 2008г. Широкият бенчмарк S&P 500 се покачи с 5.50, или 0.5%, до 1.098.51 и по време на търговията достигна 1.100 за първи път от една година. Технологичният Nasdaq скочи с 15.82, или 0.7%, до 2.166.90 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg