Нови звезди изгряват сред развиващите се пазари

1063
Нови звезди изгряват сред развиващите се пазари

Бразилия, Русия, Индия и Китай - страните, сформиращи така наречения BRIC пазар, привлякъл значителен интерес от страна на международните инвеститори, далеч не бяха тези от развиващите се пазари, регистрирали най-голям ръст на своите индекси.

През последните пет години индексите на Египет и Чехия превишават по ръст този на руските индекси, които са и най-повишаващите се сред страните от BRIC, сочи доклад на изданието The Seattle Times.

В същото време индексите на Унгария, ЮАР, Перу и Индонезия са изпреварили по ръст тези на Индия, Китай и Бразилия за посочения период.

Развиващите се пазари отдавна не се възприемат от инвестиционните фондове като средство за диверсификация на портфейлите си, а по-скоро като задължителен елемент за портфейла на всеки инвестиционен фонд, според доклад на Standard & Poor's.

Определяни като ненужни съставки за висока възвръщаемост преди години, дяловете от акции на развиващите се пазари вече се възприемат като задължителен елемент от всеки портфейл.

Според публикувано наскоро в медиите изследване на рейтинговата агенция Standard and Poor's(S&P), все повече страни се присъединяват към елитния клуб на силно представящите се развиващи се пазари като Индия и Китай.

Най-малките развиващи се пазари, които традиционно се избягват от инвестиционните фондове поради относително малкия си размер, слабата ликвидност и ниския обем на сключените сделки регистрираха значителен ръст през последните години, сочи още проучването.

Индексът S&P frontier index, следящ индексите на 22 страни, сред които България, Бангладеш, Еквадор, Естония, Кения, Латвия, Литва, Словакия, Румъния Украйна и Мавриций е регистрирал средногодишен ръст от 36% през последните пет години.

Сред тези малки пазари виетнамският пазар е регистрирал ръст от 128% през изминалата година и повишение от 60% за първите два месеца на годината, според изследването.

Индексите на развиващите се пазари през последните години значително изпреварват този на развитите, като повишението им се предопределя от добрия ръст на икономиките на тези страни, вследствие на поскъпването на суровините на световните стокови пазари, довело до бум на износа им.

Анализатори препоръчват на инвеститорите да държат 5% от портфейлите си на развиващите се пазари, като най-лесният начин за това е чрез инвестирането във фондове с експозиции на тези пазари.

Фондовете за инвестиции на пазарите в Източна Европа са се представяли изключително добре.

Специалистите препоръчват обаче инвеститорите да диверсифицират между фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари, вместо да се опитват да определят региона с най-добри перспективи за ръст, което допълнително намалява инвестиционния риск.

По принцип склонността на инвестиращите на фондовите пазари е да се насочват към регионите с най-добро историческо развитие.

Това не винаги е гаранция за краен успех, като от една страна съществува опасност от корективен спад на тези пазари, а от друга, възможност за пропускане на инвестиции на пазари, които да догонват водещите такива.

В същото време те припомнят, че развиващите се пазари освен по висока доходност в исторически аспект се свързват и с поемането на по-голям риск. Това бе доказано от спада на основния китайски индекс от над 9% на 27 февруари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg