Няма циганско лято за щатските фондови борси

1025
Няма циганско лято за щатските фондови борси

Няма циганско лято за американските фондови пазари. Вторник отбеляза трета поредна сесия от понижение на основните бенчмарк индекси, като S&P 500 загуби общо 4.4% от стойността си. Така току-що започналият месец вече успя да удари рекорда на най-слабия септември от 1957 г. насам.

Статистиката би могла да е дори по-отчайваща, ако в последния половин час от борсовата търговия инвеститорите не решиха, че са се отдали твърде силно на паниката и не позволиха на котировките да наваксат срива си. Както винаги, макроикономическите тревоги бяха балансирани от надеждите, че Федералният резерв ще се намеси с мерки за стимулиране на растежа. По-късно през седмицата се очаква не само изявление на шефа на Централната банка Бен Бернанке, но и на американския президент Барак Обама, който се предвижда да предложи увеличение на разходите по инфраструктурни проекти и намаляване на данъчната тежест на работодателите по наемане на служители.

Инвеститорите започват обаче постепенно да се съмняват, че има шанс глобалната икономика да се съживи от унилото си представяне. Европейските тържища демонстрираха песимизма си още в понеделник, когато щатските им колеги празнуваха Деня на труда и борсите отвъд Океана бяха затворени.


Американските акции обаче побързаха да последват примера на събратята си от Стария континент и да се втурнат надолу веднага след като отвориха, като сред най-силно засегнатите бяха компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст.

Дяловете от компютърния гигант Hewlett-Packard Co. загубиха 2.9% от стойността си до 23.63 долара, след като по-рано през деня отбелязаха спад от 5.9 на сто. Акциите на Electric Co. се възстановиха от срива от 4.8% до понижение от 3.2%, и затвориха на 15.25 долара. Все пак, показателят Morgan Stanley Cyclical Index се спаси от сериозното понижение от 2.9%, регистрирано по време на търговската сесия, като в последните минути на работния ден успя да обърне негативната тенденция и да завърши с повишение от 0.2%.

Нямаше обаче спасение за финансовия сектор. Книжата на Bank of America се сринаха с 3.6% до 6.99 долара, а на JPMorgan - с 3.4% до 33.44 долара.

Добавяйки сол в раната на песимизма, във вторник HSBC Holdings Plc понижиха прогнозата си за глобалния икономически ръст за следващите две години и пророкуваха, че ефикасността на каквито и да било стимулиращи мерки би била ограничена. Според анализаторите на HSBC, световният брутен вътрешен продукт ще успее да се покачи с едва 2.6% тази година и 2.8% за 2012 г., спрямо предходна оценка от съответно 3 и 3.4%.

"Здравословното икономическо възстановяване вече е само една мечта" - пише в доклада на институцията.

Уплашени, че по-слабият ръст на икономиката ще удари неизбежно потреблението на горива и суровини, инвеститорите побързаха да се оттеглят от позициите на производителите.

Компонентата на S&P 500, следяща представянето на тези дружества, падна с 0.6%. Акциите на петролният гигант Exxon поевтиняха с 1.4% до 71.15 долара, а на производителят на алуминий Alcoa - с 2.2% до 11.77 долара.

Дори и най-мрачните дни лъч слънце успява да пробие облаците. Добрата новина във вторник бе позицията на Temple-Inland Inc., по която бе отбелязано покачване от 25 на сто до 30.85 долара. Най-големият производител на хартия в света, International Paper Co. заяви, че ще придобие базирана в Тексас компания с 3.7 млрд. долара, след тримесечна битка за контрола над дружеството.

Другият слънчев лъч, който огря инвеститорите само бегло, преди те отново да се отдадат на страховете си, дойде от Аризона. Базираният там Institute for Supply Management публикува доклад, разкриващ, че индексът, следящ представянето на непроизводственият сектор в САЩ е успял да се покачи до 53.3 пункта през август спрямо 52.7 за юли. Анализаторите не очакваха по-висока стойност от 51.

Тези данни обаче само временно поставиха спирачка на принципно негативното движение на щатските акции за вторник.

Все пак, отрезвяването от депресията, регистрирано в последните минути на търговията, ограничи донякъде загубите на основните бенчмарк индекси - S&P 500 завърши деня с 0.7% понижение на 1 165.24 пункта, а Dow Jones Industrial Average „падна" със 100.96 пункта, или 0.9%, до 11 139.30 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg