Основният индекс в Зимбабве се повишава с 322,111% през 2007 г.

450
Основният индекс в Зимбабве се повишава с 322,111% през 2007 г.

Ако се чудите кой е най-повишаващият се световен индекс през изминалата година и избирате между китайския широк индекс CSI 300 и българския BG40, то определено може да се каже, че не сте познали.

Напълно логично, на второ четене най-повишаващият се световен индекс е този на Зимбабве и то не защото африканската икономика преуспява, а защото е обхваната от хипер инфлация, а инвестициите на фондовата борса са сред малкото алтернативи за застраховане срещу нея.

За изминалата 2007 година основният индекс в Зимбабве се е повишил с 322,111%, което може би е прецедент в световната история.

По-голямо дори е повишението на индекса, следящ сектора на минната индустрия, като за изминалата година той се е повишил с умопомрачителните 477,752% (ако можете - сметнете го колко пъти прави това).

Дори и на фона на инфлацията в размер на близо 15 000% към края на октомври обаче, може да се каже, че повишението на индексите е значително.

Никак не е изненадващо, че най-повишаващият се индекс сред основните развиващи се държави е китайският CSI 300, нараснал за изминалата година с 161%.

Може да се каже, че развиващите се пазари бяха историята на изминалата година за пореден път, подобно на последните няколко такива.

Добре се представиха и индексите на страни като Бразилия, Русия и Индия.

Сред следените от Bloomberg индекси, най-лошо са се представили през изминалата година тези на Венецуела и Ирландия. Диктатурата в първата страна, както и политическата несигурност там в резултат на предприетата национализация, доведе до загуби за инвеститорите в размер на 27%, като не по-малка в размер на 26% бе тя и за инвестиралите в Ирландия.

Азиатските пазари бяха сред най-добре представящите се, като индексът, следящ тяхното изменение - MSCI Asia Pacific Index - се повиши с 12% за годината. Без да се отчита въздействието на Япония обаче, той е отбелязал повишение от 32%.

Бразилският Bovespa приключи годината с повишение от 44%, което бе и петата му такава година.

В Европа индексът Dow Jones Stoxx 600 завърши годината с понижение от 0.2%, което бе и първото му от 2002 година насам.

Сред страните от Западна Европа, най-добре представящият се индекс бе този на Германия, като DAX добави 22% към стойността си.

Без съмнение, може да се каже, че на така наречените изгряващи пазари в Източна Европа, нашият бе най-успешен през изминалата година. Широкият BG40 завърши годината с повишение от 159.19% и, както се вижда, минимално изостава зад китайския си еквивалент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg