Отново позитивизъм на американските пазари

813
Отново позитивизъм на американските пазари

Акциите възстановиха своя възходящ тренд след като Alcoa започна сезона на резултатите с обявяване на неочаквана печалба ден по-рано и в същото време правителството обяви спад в броя на новоподадените молби за получаване на помощи при безработица.

Алуминиевият гигант Alcoa Inc. изненада инвеститорите след затваряне на пазара в сряда чрез обявяване на първата си печалба от девет месеца насам. Печалбата от 77 млн. долара, или 8 цента на акция, се дължи на намаляване на разходите и увеличени продажби на автомобилните производители. Alcoa също обяви, че световното търсене на алуминий се очаква да се повиши с 11% за втората половина на годината, като прогнозите за увеличено търсене увериха инвеститорите.

Министерството на труда добави оптимистично настроение, съобщавайки че новите молби за получаване на помощи при безработица са паднали до 521 000 през последната седмица, по-малко от 554 000 предходната седмица и по-добри от очакваните 543 000 от анализаторите. Това е най-ниското ниво от началото на януари, давайки допълнителни доказателства, че кризата в трудовия сектор се успокоява.

В същото време магазините в Америка показват някои сигнали за съживяване, което се дължи на повишеното търсене от страна на потребителите през септември, като резултатът е първа печалба за продажбите от юли 2008 г. и новите надежди за сезона на ваканционното пазаруване. Запасите от стоки за дълготрайна употреба са намалели повече от очакванията, с 1.3%, като анализаторите прогнозираха спад от 0.9%. Това е сигнал за съживяване на потреблението.

Данните изглеждат много по-добри в сравнение с миналия септември, когато приходите паднаха рязко по време на неуправляваната финансова катастрофа. Анализаторите заявиха, че цифрите показват окуражаващи сигнали, дори и бизнесът все още да остава слаб.

Сред компаниите, които обявиха резултати в четвъртък, J.C. Penney Co., Macy's Inc. и Target Corp. отчетоха по-малък от очаквания спад в продажбите за магазините, отворени най-малко преди една година. Limited Brands Inc., която управлява Victoria's Сecrets и Bath & Body и веригата за аксесоари Works The Buckle Inc. също обявиха увеличение за месеца.

Все още притесненията за индустрията остават високи, много от купувачите които се страхуваха да харчат година по-рано, сега се борят с нарастващата загуба на работни места, намалените работни часове или кредитите, които не са налице. Нивото на безработица в момента е 9.8%, повишение от около 7% в сравнение с последния ваканционен сезон.

Четвъртия пореден спад в молбите в рамките на пет седмици отразява подобряване на пазара на труда, но работодателите все още се колебаят да наемат нови работници и равнището на безработица се очаква да се увеличава и през следващата година.

Акциите възобновиха ралито си след като бяха окуражени от два от най-добрите измерители за икономическото здраве: потребителските разходи и корпоративните печалби, в резултат на което Dow се повиши с 0.63% до 9.786.87, S&P 500 добави 0.75% до 1.065.48 и технологичният Nasdaq се покачи с 0.64% до 2.123.93 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets

Използвани са публично достъпни източници на информация

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg