Петър Колбиц: Българска фондова борса със значителен потенциал за развитие

857
Петър Колбиц: Българска фондова борса със значителен потенциал за развитие

До края на април се очаква правителството на страната ни да приеме оферти за продажба на дела си от 44% от капитала на БФБ - София, като чешката фондова борса е една от страните, заявила интерес вече за участие в наддаването за дела.

От ръководството на базираната в Прага чешка борса определят шансовете си за спечелване на наддаването като добри, на фона на значителния интерес, проявен и от други големи борсови институции.

До настоящия момент общо шест чуждестранни борси и обединения са проявили интерес към държавния дял на Българска фондова борса и/или сътрудничество. Това са "Дойче бьорзе", скандинавската OMX, гръцкият оператор "Хеленик иксчейнджис", Виенската фондова борса, "Борса италиана" и Варшавската борса.

В случай, че пражката фондова борса спечели наддаването това би била първата й чуждестранна покупка, коментира чешкото издание The Prague Post.

Изпълнителният директор на пражката борса Петър Колбиц след посещението си в България и среща с ръководството на Българска Фондов Борса заяви, че вижда значителен потенциал в динамиката на развитие на българската фондова борса, която се развива по начин, подобен на този на пражката борса.

Някои специалисти коментират, че шансовете на чешката борса да се пребори за държавния пакет в БФБ не са особено големи поради липса на опит в кооперирането и интегрирането на борсата.

Не на същото мнение обаче е директорът на пражката борса, според когото съществува изключителна последователност в развитието на българския фондов пазар, подобен на този в страната му в ранните години на развитие на чешката борса. Подобен опит според него липсва на останалите конкуренти за придобиването на дела от БФБ.

Едно от основните изисквания при избор на купувач на предлагания дял от БФБ ще бъдат гаранциите за бъдещото развитие на борсата. В тази насока опитът на пражката борса, според Колбиц, е налице, а пражката борса разполага със собствена търговска платформа, позволяваща участие на така наречените "маркет мейкъри", които действат в посока на повишаване на ликвидността на борсата.

Общият търгуван обем на БФБ е възлязъл на 1.7 млрд. евро за изминалата година, като пазарната капитализация на борсата ни към края на миналата година е била в размер на 7.8 млрд. евро, на фона на 30.9 млрд. евро оборот за пражката борса и пазарна капитализация към края на миналата година в размер на 57.9 млрд. евро.

Според икономисти от финансовата компания Patria Finance, българската фондова борса се отличава със значителен потенциал за растеж, като се очаква по-нататъшен ръст в търгуваните обеми и капитализацията й, от които ще се облагодетелства и бъдещият купувач на държавния пакет от БФБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg