Петролът отново над 70 долара за барел

703
Петролът отново над 70 долара за барел

Цената на петрола отново премина границата от 70 долара за барел с доставка през септември вчера, като продължи да поскъпва и днес, следствие на завишените прогнози за потреблението на суровината.

Фючърсите на петрола регистрираха повишение от 48 цента до ниво от 70.64 долара за барел в Азия, след като приключиха вчера щатската си търговия с ръст от 71 цента при ниво от 70.16 долара за барел.

От Международната енергийна организация, базирана в Париж повишиха прогнозата си за потреблението на петрол в световен мащаб, следствие на признаците за възстановяване на световната икономика от кризата.

Въпреки повишението, все още очакванията са през тази година световното потребление да се понижи с 2.7%.

От Barclays прогнозират средна цена на суровината от 71 долара през третото тримесечие и 76 долара през последните три месеца на настоящата година.

Междувременно енергийното министерство на САЩ отчете повишение на запасите на петрол с 2.5 млн. барела през изминалата седмица

За последните четири седмици запасите на най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти са се повишили с 7.5 млн. барела.

Повишението на запасите сочи, че все още потреблението в САЩ се запазва на едни ниски нива, въпреки настоящото лято, когато традиционно то нараства.

Положителните настроения на капиталовите пазари също съдействат за поскъпването на петрола. Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average регистрира повишение вчера от 1.3%, като на положителна територия са и повечето азиатски пазари към момента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg