Петролът поскъпна след 5-дневни понижения

584
Петролът поскъпна след 5-дневни понижения

Американският суров петрол отскочи в сряда от 11-седмично дъно и пет дни на загуби, като пазарът пренебрегна правителствените данни и запасите от суровината, насочвайки се към покупка на гориво за предстоящата зима. Американският суров петрол, с доставка месец октомври, се покачи с 64 цента до 72.28 долара за барел, като по време на търговията си поевтиня до 70.76 долара за барел - най-ниската цена от началото на юни.

Лондонският сорт Брент с доставка през октомври поскъпна с 88 цента до 73.26 долара за барел.

Въпреки поредните разочароващи щатски данни, минимално повишение с 0.3% на поръчките за дълготрайна употреба през юли, при очаквания за растеж от 3% и изненадващия спад от 54 000 на юлските продажби на нови жилища, инвеститорите започнаха да купуват октомврийските фючърси с поглед към предстоящите студени месеци. Данните за седмичните запаси от петрол също не бяха в подкрепа на суровината.

По данни на EIA (Енергийното министерство на САЩ) запасите на петрол за седмицата до 21 август са се покачили с цели 4.11 млн. барела до 358.28 млн. барела след очаквания за спад с около 200 хил. барела. Запасите на бензин са се покачили силно с 2.27 мнл. барела до 225.62 млн. барела, като се очакваше спад с около 400 хил. барела. Запасите на дестилати са се покачили с 1.76 млн. барела до 175.97 млн. барела, при очаквания за повишение с около 1.1 млн. барела. Търсенето на бензин се е покачило 3% на 4-седмична база до 9.39 млн. барела, а търсенето на дестилати се е повишило с 4.9% до 3.54 млн.барела.

Златото поскъпна за втори пореден ден в сряда до 8-седмичен връх, тъй като инвеститорите се обърнаха към метала като сигурно убежище след покачването на опасенията от двойна рецесия в САЩ. Металът стана една от най-сигурните инвестиции по време на пазарна несигурност с оглед на случващото се на валутния пазар.

Щатският долар все повече губи доверието на пазарните участници, поради поредицата негативни за щатската икономика данни и покачилия се риск от повторна рецесия, а йената и швейцарският франк се търсят все по-предпазливо с оглед на възможни намеси от страна на японската и швейцарската банка. Щатските златни фючърси с доставка месец декември се покачиха с 7.90 долара до 1241.30 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg