По-трезва оценка на пазарите сочи към намаление на търсенето на петрол в САЩ

492
По-трезва оценка на пазарите сочи към намаление на търсенето на петрол в САЩ

Златото нарасна в петък, възвръщайки част от претърпените в четвъртък загуби, когато спадна с над 2% заради поевтиняването на петрола и поскъпването на долара. Спот цената е 878.25/879.25 долара спрямо нива на затваряне в четвъртък в Ню Йорк от 877.85/879.25 долара за тройунция.

Металът достигна вчера двуседмично дъно най-вече заради продължаващия спад от рекордните стойности на петрола. Силата на долара пък засегна паричните потоци, които се насочиха към американската валута и се отклониха от метала, загубил привлекателността си.

Цената на петрола е сравнително стабилна днес след резкия спад вчера, породен от опасенията, че търсенето в САЩ и другите големи икономики ще намалее.

Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юли спадна със 17 цента до 126.45 долара за барел, след като вчера загуби 4.41 долара и затвори на 126.62 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец юли е с 11 цента по-евтин на 126.78 долара за барел след спад вчера от 4.04 долара до 126.89 долара за барел.

В момента пазарите все повече започват да калкулират факта, че търсенето в САЩ няма да се възстанови напълно. Вчера цената за кратко се покачи, когато седмичният доклад на министерството на енергетиката показа срив на резервите на суров петрол от 8.8 милиона барела в седмицата, завършваща на 23 май.

Анализатори обаче, в крайна сметка, заключиха, че е имало проблеми с разтоварването на петрол заради мъгла на американски терминали и че, всъщност, е налице значително количество в танкерите, което само чака да бъде разтоварено. Междувременно запасите на бензин намаляха с 3.2 милиона барела, като очакванията бяха за липса на тяхна промяна.

Злато – технически анализ

Съпротива е 890, което беше важна подкрепа и пробивът й не говори много добре за златото. Следват нивата от 900, а над тях другата загубена с лекота битка при 916, което е 38% корекция на спада 1030-845.

Подкрепа е дъното на 860, като пробив тук ще доведе до сериозни разпродажби. Докато търговията е над това ниво, все още има крехки надежди за растеж от текущите нива. Следваща подкрепа е най-ниската стойност за годината при 845 долара за тройунция. По-надолу подкрепа има при 820 долара, където беше налице гап.

Съпротиви 890 900 916
Подкрепи 860 845 820

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg