Политиката и движението на индексите в САЩ

663
Политиката и движението на индексите в САЩ

Ако историята може да е пътеводител за това, което ще се случи през настоящата година, то за американските фондови пазари е възможно настоящата 2008 година да е по-добра от изминалата.

Това, което би я направило такава са предстоящите президентски избори. Според индекса Barclays Gilt-Equity Index от 1 926 година насам щатските индекси са се представяли добре в годините с подобно събитие.

Те са отбелязвали средно повишение от 8.8% в годините с президентски избори. Ако трендът се запази и през настоящата година, то определено тя би била отново добра за инвестиращите на финансовите пазари.

Песимистично настроените анализатори обаче спорят, че трендът може да бъде нарушен през настоящата такава в резултат на негативни фактори, като очакваното силно забавяне на ръста на водещата световна икономика, на фона на кризата, обхванала ипотечните пазари.

Пазарът на недвижими имоти в САЩ е в най-дълбоката си криза, предопределена от високите лихви в страната, както и рекордно високото ниво на лошите ипотечни кредити.

По-оптимистичните пазарни участници обаче извеждат на преден план рекордно високите печалби, регистрирани от щатските компании, както и изключително ниското в исторически план съотношение цена-печалба при компаниите.

Като не особено убедителен, меко казано, може да се определи стартът за щатските индекси в началото на годината.

Те отбелязаха най-голямото си стартово понижение от 1983 година насам, на фона на достигналата нова рекордна стойност при ниво над 100 долара в цената на петрола.

Края на първия си ден индексът на "сините чипове" - Dow Jones завърши с понижение от 221 пункта, или 1.7%, до ниво от 13 044 пункта, а широкият Standard & Poor's 500 се понижи с 21 пункта, или 1.4%, до ниво от 1 447 пункта.

Какво ще се случи на фондовите пазари в най-голямата световна икономика само времето ще покаже, но факторите, които се очаква да оказват въздействие през годината са състоянието на икономиката, която ще продължава да се предопределя от това на имотните пазари, лихвената политика на Фед, цената на петрола, както и ще успеят ли компаниите да запазят темпа си на повишение и в каква степен.

Иначе президентските избори също се очаква да играят ключова роля за движението на индексите в САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg