Преките чуждестранни инвестиции в света се повишават с 38% през 2006 година

505
Преките чуждестранни инвестиции в света се повишават с 38% през 2006 година

Преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб са се повишили с 38% през изминалата година, за да достигнат ниво от 1.306 трлн. долара. Това бе и третата им поредна година на повишение, както и доближаване до рекордното високото им ниво от 1.411 трлн. долара през 2000-та година.

До голяма степен за положителния резултат е съдействало доброто представяне на развиващите се икономики през изминалата година, както и на развитите такива.

От една страна инвестициите са били подкрепени от повишаващите се корпоративни печалби, а от друга, от повишението в цените на акциите на компаниите в световен мащаб на световните фондови борси, инициирали рекордни по обем сделки по сливания и поглъщания.

Високите печалби от компаниите са довели и до повишаване на дела на реинвестираните от тях печалби в общия дял на преките чуждестранни инвестиции.

Инвестициите в развиващите се страни са се повишили с 45% през изминалата година, до 857 млрд. долара, докато тези в развитите са достигнали исторически най-високата си стойност от 397 млрд. долара, сочи направеното изследване.

САЩ е възстановил лидерската си позиция на страна с най-големи инвестиции, следвана от Великобритания и Франция.

Сред развиващите се държави най-много инвестиции са били насочени към Китай, Хонг Конг и Сингапур.

Преките чуждестранни инвестиции в Югоизточна Европа са се повишили със значителен над средния темп, регистрирайки повишение от 68%, до 69 млрд. долара.

Петте страни, получили най-много инвестиции, са Русия, Румъния, Казахстан, Украйна и България, получили 82% от общите инвестиции в страната.

Инвестициите в Русия през изминалата година са нараснали близо два пъти до 28.7 млрд. долара, докато тези в Румъния и България са се повишили значително в резултат на очакванията за присъединяването на двете страни към ЕС, сочат още данните.

Повишение обаче са отбелязали и изнесените от региона капитали, което е тенденция, наблюдавана за пета поредна година. До голяма степен това се е предопределило от предприетата значителна експанзия в чужбина от страна на руски транснационални компании, особено на такива, заети с петролния бизнес.

Този феномен нарежда Русия и сред водещите страни по износ на капитали в света.

Като тенденция се оформя продължаващият интерес от страна на чуждестранните инвеститори към страните от региона, като особено ясно изразена се очаква да е тенденцията в страни, като България и Румъния, двете най-нови членки на ЕС.

През изминалата година се е наблюдавало и значително повишение на сделките по сливания и поглъщания в световен мащаб, като те са се повишили с 23% по обем, до 880 млрд. долара и с 14% по брой, до 6 974.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg