Пшеницата с нов рекорд на световните стокови пазари

542
Пшеницата с нов рекорд на световните стокови пазари

Цената на пшеницата се повиши до нова рекордна стойност по време на търговията си на стоковите борси вчера, преминавайки психологическото ниво от 9 долара за бушел (25 килограма), или 360 долара за тон.

Поскъпването на суровината се предопределя от опасения, че слабото производство и най-ниските запаси от 26 години насам няма да посрещнат растящото й световно потребление, коментират специалисти.

Фючърсите на пшеницата с доставка през декември регистрират повишение от 10.5 цента, или 1.2%, до ниво от 9.01 долара за бушел по време на азиатската търговия.

От началото на годината суровината е регистрирала повишение от значителните 80% по време на търговията си на стоковите пазари.

Във вторник изнесен доклад посочи, че запасите на Канада, която е и най-големият световен производител на пшеница се изчисляват на около 6.8 млн. тона, което е с 29.2% по-малко, в сравнение с миналата година.

Намаляването на запасите на страната се е предопределило от изключително силното търсене и износ.

В същото време се очаква производството на Австралия през настоящата година да възлезе на 18 млн. тона, в сравнение с 23 метрични тона миналата година.

Особено силно се усеща поскъпването на пшеницата от развиващите се страни и по-специално в по-бедните, където разходите за храна съставляват около 65% от общите разходи на домакинствата.

Повишението на пшеницата предизвиква и повишение на инфлацията в тези страни и особено при големите вносителки на пшеница, като Египет например.

Сред основните причини за повишението в цената на зърнените култури са слабите реколти след наводненията в Европа и Азия, коментират още специалистите.

По-малки ще бъдат добивите в Турция, които се очаква да възлязат на 15.5 млн. тона през настоящата година, като пшеницата ще бъде с по-ниско качество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg