Ръст на Китай над 11% тази година?

737
Ръст на Китай над 11% тази година?

Третата най-голяма световна икономика - китайската, може да регистрира по-голям от очакванията ръст през настоящата година. Това може да стане въпреки усилията на правителството на страната за ограничаване на кредитирането.

Очакванията са за ръст на икономиката на страната от 11.4% през настоящата година от щатската инвестиционна банка - Goldman Sachs Group Inc., на фона на регистрирания през изминалата година ръст от 8.7%.

Очакванията на банката идват в противовес със спада на борсовите индекси и суровините в резултат на опасенията, че ограничаването на кредитирането в най-бързоразвиващата се водеща световна икономика ще нарани сериозно ръста й.

Най-големият фактор за добрите резултати се очаква да бъде доброто представяне на износа, според GS. Той ще застане в основата на ръста.

Не чак толкова оптимистични са останалите водещи инвестиционни банки, като от Bank of America-Merrill Lynch очакват ръстът на икономиката да е около 10.1% през настоящата година. От Capital Economics Ltd. очакват също ръст около 10%.

Централната банка на страната прибегна до ограничителни действия следствие на повишаване на кредитирането и най-голямото повишение в цените на недвижимите имоти през януари от 21 месеца насам.

Инфлацията в страната също набира скорост, като през първия месец на настоящата година тя е била в размер на 1.5% и трето поредно месечно повишение.

Укрепването на националната валута на Китай с 5% ще се случи в най-скоро време, цитира Bloomberg главният икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл. „Дълбоко съм убеден, че са много близко до решението за промяна в обменния курс на националната валута... и това може да се случи във всеки един момент", зяви икономистът.

Правителството на страната се опитва да удържи кредитния ръст, след като икономиката на Китай отчете през четвъртото тримесечие на 2009 г. най-големият си ръст от 2007 г. Само за януари банките са раздали кредити за 7.5 трлн. юана (1.1 трлн. щатски долара). Цените на недвижимостите нараснаха с най-бързите си темпове от 21 месеца.

От юли 2008 г., когато юанът поскъпна спрямо долара с 21%, Китай не позволява на валутата си да се укрепи. До тогава юанът не се бе променяла спрямо щатския долар три години.

О'Нийл смята, че властите на КНР не само ще позволят на юана да поскъпне, но и ще започнат да го търгуват с повече на брой световни валути, което вероятно ще удържи международния натиск върху националната икономика.

„Властите трябва да предприемат определени действия, за да забавят икономическия ръст и да се спрвят с последиците от инфлацията", смята О'Нийл.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg