Рецесия на деливъриджа

2130
Рецесия на деливъриджа

Причината, поради която тази рецесия е различна, защото е рецесия на деливъриджа. Целият свят задлъжня твърде много и сега е време да поправи балансите си, докато активите които са били купени поевтиняват (жилища, акции, облигации и т. н.), коментира Джон Молдън, президент на Millennium Wave Investments. Ново проучване от McKinsey Global Institute разкрива, че периоди на свръх-ливъридж са често следвани от 6 до 7 години на слаб ръст, докато процесът на деливъридж се развива - няма бързи решения.

Анализът допълва нови детайли за това как ливъриджът нараства по света преди кризата и как този процес на свиване ще се развие. Ето и основните заключения на MGI:

- Нивата на ливъридж са още високи в някои сектори на няколко страни - и това е глобален проблем, не само в САЩ.

- Анализът е открил 10 сектора в 5 икономики, в които има голяма вероятност за деливъридж.

- Емпирично, дълъг период на деливъридж почти винаги следва голяма финансова криза.

- Епизодите на деливъридж са болезнени, продължаващи 6 до 7 години средно, като намаляват съотношението на дълг към БВП с 25%. БВП обикновено се свива през първите няколко години, след което започва да се възстановява.

- Ако историята е пътеводител, много години на свиване на задълженията предстоят в някои сектори от най-големите световни икономики и този процес ще ограничава ръста на БВП.

- Справянето с условията на деливъридж е също предизвикателство за бизнеса. Процесът предопределя период на ограничен кредит и по-високи лихви, отразяващо се на жизнеспособността на някои бизнес модели и оспорва атрактивността на различни видове инвестиции. В исторически периоди, частните инвестиции са често твърде ниски при епизоди на деливъридж. Днес, домакинствата на някои държави са пред голяма вероятност за намаляване на задълженията си. Ако това се случи, ръстът на потреблението ще е по-бавно от предкризисния тренд и потребителското поведение ще се промени. Бизнеси, ориентирани към потребителите, вече наблюдават преминаване от луксозни стоки към такива с добро съотношение цена-количество/качество. Това поведение може да продължи докато домакинствата поправят балансите си, а бизнес лидерите ще трябва да отговорят на тези промени.

„Може да е икономически и политически смислено правителствата да харчат пари за да направят живота по приятен в момент на криза. Но колкото повече страните продължават напред без да плащат своите дългове, по-болезнен ще е изходът. Освен ако, разбира се, инвеститорите в държавни облигации не се разбунтуват и ускорят нещата", се чете в коментар за доклада във Financial Times.

И това е основният проблем. САЩ трябва да набере над 1 трлн. долара само тази година за да запълни дупката в бюджета си. Великобритания има подобна задача, ако трябва да се отнесе към БВП. Същото се отнася и за голяма част от Европа, а Япония излиза вече от всякакви скали.

В определен момент през следващите години пазарът на държавни облигации ще бъде тестван. Обикновено цикълът на деливъридж е дефлационен и водещ до ниски лихви. Но в лицето на огромни дефицити, без вътрешни източници за финансиране, има много неясноти навсякъде около нас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg